Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

10 ingrepen die je woning waardevoller maakt:

11 februari 2021 | Ik ga verbouwen, Ik verkoop

Is het tijd om je woning te renoveren zodat je kan genieten van wat extra comfort? Maar wat als je deze woning ooit wil verkopen? Je hoopt natuurlijk op een zo hoog mogelijke prijs, maar hoe verhoog je die waarde? Wij vertellen jou wat de mogelijke winstmakers zijn met hun eventuele bijkomende zwaktes. Opgelet: doe vooral de renovaties voor jezelf.

Wil je voor je dit artikel leest al eens bekijken hoeveel je woning waard is? Klik dan hier

Gevel vernieuwen

Het eerste wat potentiële kopers zien is de voorgevel van je woning. Dit bepaalt dan ook de allereerste indruk. Een vuile, verkleurde gevel of beschadigde buitenmuren kunnen leiden tot het niet kopen van een woning. Je kan je woning terug aantrekkelijker maken door je gevel te laten zandstralen of opnieuw te laten schilderen. Dit zal ook zorgen voor een snellere verkoop. Let wel op dat zo een grote investering geen garantie is voor een hogere doorverkoopwaarde.

Nieuwe ramen en deuren

Heb je een woning met enkelvoudige beglazing of is je buitenschrijnwerk enorm verouderd? Naast het besparen van energie zorgen mooie ramen en deuren voor een frissere ook en kan je extra licht in de woning verkrijgen. De kost van nieuwe ramen bedraagt ongeveer 10% van de totaalprijs van een nieuwbouwwoning. Voor een bestaande woning neem je als uitgangspunt de prijs van een nieuwbouwwoning met dezelfde oppervlakte. Let op: nieuw buitenschrijnwerk heeft minder effect op vlak van energiebesparing dan dak-, vloer- of muurisolatie.

Je keuken en badkamer opfrissen

De keuken en badkamer wonnen de laatste jaren enorm aan belang. De reden hiervoor is dat we meer en meer op zoek zijn naar comfort en gezelligheid. Ook wanneer mensen opzoek zijn naar een huis hechten ze hier meer belang aan. Enkele kleine ingrepen kunnen in deze twee ruimtes wonderen doen: een nieuwe douche, nieuw kranen, nieuwe meubels of een likje verf. Opgelet: smaken verschillen. Niet alles wat jij graag ziet, ziet een potentiële koper graag.

Voor energie en duurzaamheid kiezen

De nieuwe en toekomstige energie-eisen zorgen ervoor dat we de woningen in sneltempo moeten renoveren om in orde te zijn. Hoe sneller je dit in orde brengt, hoe voordeliger voor jou als bewoner. Je spaart energiekosten + trekt potentiële kopers erdoor aan. Anders zullen zij deze ingrepen nog achteraf moeten doen en heb jij absolute garantie op een hogere verkoopprijs.

Ongebruikte ruimtes een nieuwe bestemming geven

Richt bijvoorbeeld je zolder of kelder in als een nieuwe ruimte. Een extra bestemming van een kamer in het huis kan potentiële kopers interesseren. Hou daarbij rekening dat het renoveren van een kelder meer kost dan het opfrissen van een zolder.

Voor het juiste gevoel zorgen

Naast het exterieur bepaalt ook het interieur mee voor de meerwaarde van je woning. Presenteer een zo rustgevend mogelijke woning waar elke potentiële koper zich thuis voelt. Speel met de ruimte door het meubilair zo goed mogelijk te schikken. Zo zien potentiële kopers meteen wat ze kunnen doen met de ruimtes en welke accenten ze kunnen leggen. Deze kleine ingrepen maken wel degelijk een verschil.

Een woning in topvorm afleveren

Zorg ervoor dat alle problemen van de woning op tijd opgelost worden. Sommige defecten kan je zelf verhelpen, zoals een geknelde deur, rot hout, een lekkende kraan of niet werkende stopcontacten. Andere problemen zal je door een expert moeten laten nakijken zoals stabiliteits- of vochtproblemen.

Je tuin in orde maken

Belgen en hun tuin, een liefde dat niet valt uit te leggen. Zeker gezinnen met huisdieren of kinderen kunnen niet zonder tuin. Dit is dan ook iets die hoog op de criteria lijst staat bij potentiële kopers. Let wel op, overdrijf niet met de inrichting van je tuin als je van plan bent om op vrij korte termijn te verhuizen. Hoe meer werkt er kruipt in het onderhoud, hoe meer mensen je dreigt af te schrikken.

Je dak in orde brengen

Een volledig nieuw dak heeft in principe niet zoveel effect op de verkoopprijs van je woning maar je zorgt best wel dat je dak in orde is en zeker geen lekken vertoont. Een dak die helemaal verouderd is en waar de nieuwe eigenaars zelf nog veel werk aan hebben zal ervoor zorgen dat de verkoopprijs daalt. Dus een totaalaanpak in deze situatie heeft wel degelijk een positief effect op de verkoopprijs.

Een zwembad aanleggen

Een zwembad aanleggen met als enige reden om meerwaarde te creëren voor verkoop is een risico. Enerzijds schrik je veel potentiële kopers af omdat ze de meerprijs van een zwembad en de daaropvolgende onderhoudskosten niet kunnen betalen waardoor men afhaakt. Anderzijds trek je dan weer een ander publiek kopers aan met een groter budget waarbij een zwembad wel de doorslag kan geven.

Dit waren de 10 ingrepen die je woning mogelijks waardevoller maken. Vergeet niet om eerst, voor jezelf af te wegen welke investering het waard is en welke niet.
Klaar om je huis te verkopen? https://www.century21vast-goed.be/nl/contact/century-21-vast-goed-zottegem-zottegem