Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Vijf goede redenen om je hypothecaire lening toch nog te herzien

20 februari 2018 | Ik ga verbouwen, Ik zoek een woning

De rente op leningen staat al jaren historisch laag. Globaal genomen werd de voorbije jaren ongeveer tien procent van het totale aantal lopende kredieten in ons land herzien. Dat kan per maand, maar zeker over de hele looptijd van je lening een serieuze slok op de borrel schelen.

Waarom is het nog altijd een goed idee om je lening te herzien?

1. Lage rente… nog steeds

Hoewel de rente op leningen al eventjes aan het stijgen is, is ze nog altijd heel laag. Het is vooral interessant leningen met een lange restduur te herzien. Hoe langer de looptijd nog is, hoe meer voordeel je uit een herziening haalt. Wie een restduur heeft van pakweg 15 à 20 jaar en een rente van boven de 3 procent heeft baat bij een herfinanciering. Als je maar een restduur hebt van tien jaar loont het niet, omdat je bij herfinanciering natuurlijk nog eens met notariskosten zit.

Voor wie destijds een variabele rentevoet had, kan het interessant zijn om nu over te schakelen op een lening met vaste rentevoet, aangezien de rente vrijwel zeker en voor lange tijd zal stijgen.

2. Je financiële situatie is veranderd

Je bent niet meer wie je was, toen je je lening aanging. Je hebt mogelijk een beter betaalde baan, misschien is ook je gezinssituatie veranderd en heb je nu kinderen en meer maandelijkse kosten. Anderzijds voelt de 1000 euro die je bijvoorbeeld sinds tien jaar afbetaalt, door de inflatie nu als minder zwaar dan destijds en betaal je die met meer gemak.

3. Je kan je looptijd inkorten

Een betere financiële situatie, een lagere rente, de inflatie… Het kunnen factoren zijn die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld hetzelfde maandelijkse bedrag blijft afbetalen, maar de looptijd van je lening inkort. Zo ben je sneller van je hypotheek af en zorg je voor financiële ademruimte op lange termijn.

4. Je hebt intussen andere leningen

Misschien heb je sinds je je hypothecaire lening afsloot nog andere leningen lopen bijvoorbeeld voor je wagen, voor een noodzakelijke verbouwing, voor die nieuwe badkamer… De kosten stapelen zich op en je zwaarste lening herzien kan de totale afbetalingslast verlichten.

5. Je hebt plannen

Mensen maken plannen. Misschien wil je minder gaan werken en opnieuw gaan studeren. Misschien heb je kinderen die op kot gaan. Wie weet kijk je op termijn uit naar de aankoop van een tweede woning als investering… Plannen maken kost geld, dus ook in dat opzicht kan het interessant zijn om je huidige lening onder de loep te nemen. Vaak is het daarom ook verstandig om ineens ook een extra bedrag bij te lenen.

Wenst u een afspraak te maken?

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie