Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

8 praktische tips om instant energiezuinig te wonen

2 juli 2018 | Ik ga verbouwen

Energiezuinig wonen, je kan er niet langer om heen. Niet alleen om het milieu te sparen, maar ook je portefeuille vaart er wel bij. Niets dan voordelen dus.

1. Ledlampen

Vervang alle gloei- en halogeenlampen door ledverlichting. Ledlampen verbruiken tot 90% minder stroom en gaan veel langer mee. Door 15 peertje te vervangen bespaar je jaarlijks zo’n 65 euro op je elektriciteitsfactuur.

2. Thermostaat

Zet in de winter de thermostaat gemiddeld één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 70 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

3. Apparaten uitschakelen

Zet elektrische apparaten na gebruik niet op stand-by maar volledig uit. Laat een timer ’s nachts je modem en tv-decoder automatisch uitschakelen. Het stoppen van sluipverbruik levert al snel 65 euro jaarlijks op.

4. Diepvriezer

Ontdooi regelmatig je diepvriezer, want ijsvorming verbruikt meer energie. Een laagje van 2 mm zorgt immers al voor een meerverbruik van 10%. Plaats de diepvriezer niet naast een warmtebron of in een warme ruimte. Hoe warmer de omgeving, hoe meer energie nodig is om de diepvries op de juiste temperatuur te brengen. Het andere is evenmin aan te raden: plaats geen diepvriezer in een ruimte waar het kouder is dan 15°C.

5. Wasgoed aan de lijn hangen

Hang tijdens de zomer je wasgoed zoveel mogelijk aan de lijn te drogen. Je droogkast minder gebruiken is goed voor je portemonnee en voor je toestel.

6. Energiezuinige toestellen

Oude elektrische toestellen die eigenlijk totaal versleten zijn verbruiken ontzettend veel en kunnen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 20% van je elektriciteitsfactuur. Investeren in nieuwe, energiezuinige toestellen is een echte aanrader.

7. Spaardoucheknop

Het gebruiken van een spaardouchekop verlicht je factuur jaarlijks met bijna 120 euro én je verbruikt aanzienlijk minder water.

8. Wassen op lage temperaturen

Was op lage temperaturen, liefst met een kort programma. Met de nieuwe wasproducten is je wasgoed even proper, maar moet je machine minder verbruiken.

Wanneer je deze 8 praktische tips toepast, kan je instant energie en geld besparen.