Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Welke hernieuwbare energie kiezen voor je nieuwbouw?

17 september 2019 | Ik ga verbouwen

Wie bouwt, kan op 6 manieren tegemoetkomen aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie. Met zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp, biomassa of stadsverwarming. Of door te participeren in een hernieuwbare energieproject. Wat is voor jou de beste keuze? We geven enkele tips.

1. Start bij het ontwerp

Eigenlijk moet je architect starten met het energievraagstuk. Dat wil zeggen: optimaal isoleren, de dakhelling naar het zuiden richten zodat je zonnepanelen goed renderen, en voorzien in een ruime dakoversteek om oververhitting te vermijden. Pas dan kan je nadenken over de inrichting van je huis.

2. Breng je opties in kaart

Zonnepanelen, een zonneboiler, pelletskachel of warmtepomp liggen voor de hand. Onderzoek ook andere mogelijkheden. Kan je aansluiten op een warmtenet? Zeker doen! Dan hoef je niet te investeren in een eigen verwarmingssysteem. Je kan ook participeren in een project voor hernieuwbare energie, bijvoorbeeld een windmolen. Maar dat is door de strenge voorwaarden zelden haalbaar.

3. Hou het eenvoudig met zonnestroom

Met zonnepanelen voldoe je snel en goedkoop aan de eisen. Met een achttal panelen dek je de helft van de elektriciteitsbehoefte van je gezin. Wil je het volledige elektriciteitsverbruik dekken, reken dan op een installatie van 4 à 5 kWpiek, of zo’n 32 m² dakoppervlakte. Heb je die ruimte niet , dan is een zonneboiler interessant. 5 m² aan collectoren volstaat voor 50 procent van de warmwaterbehoefte van je gezin.

4. Denk op lange termijn

Op lange termijn is een warmtepomp de beste keuze. Zo verwarm je op de meest duurzame manier. Een lucht-luchtwarmtepomp is het goedkoopst. Met een lucht-waterwarmtepomp behaal je een hoger rendement. Een geothermische warmtepomp is het efficiëntst, maar ook het duurst.”

Idealiter combineer je meerdere technieken, bijvoorbeeld een zonneboiler en een warmtepomp of zonnepanelen en een warmtepomp. Vooral dat laatste is interessant. Je stuurt de warmtepomp aan met gratis elektriciteit en buffert tegelijk overtollige energie. Als je je elektriciteit niet onmiddellijk verbruikt, maak je via de warmtepomp warm water aan dat je opslaat in een buffervat. Een alternatief voor de opslag van zonnestroom, aangezien zonnebatterijen erg duur zijn. Heb je niet het budget voor een dubbele investering? Plaats dan eerst zonnepanelen. Achteraf kan je nog overschakelen van een condensatieketel naar een warmtepomp.

Wil je hier meer over weten? Of heb je vragen? Kom dan naar één van onze infoavonden over groene energie op donderdag 10 of 24 oktober te Oudenaarde of Zottegem. Inschrijven kan door te mailen naar info@century21vastgoed.be of te bellen naar 09/242 06 60.