Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

4 tips voor een veilige woonomgeving

29 augustus 2018 | Ik ga verbouwen

Een veilige woonomgeving begint bij preventieve maatregelen. Problemen en gevaarlijke situaties moet je natuurlijk voorkomen. Als ze zich toch voordoen, is het een kwestie van ze zo snel mogelijk op te lossen.

Combinatie maatregelen

Hoe doe je dat? Met een combinatie van bouwkundige ingrepen, organisatorische maatregelen en elektronica creëer je een veilige woonomgeving. Organisatorische maatregelen hebben te maken met je gedrag. Een omheining is dan weer een voorbeeld van een bouwkundige ingreep. Elektronica kan problemen opsporen en gepast ingrijpen.

Rookmelders

Een rookmelder slaat alarm als het rook detecteert. Rookmelders zijn wettelijk verplicht bij nieuwbouw en bij grote renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Je kan ze apart installeren of integreren in een alarminstallatie of domoticasysteem.

CO-melders

Net zoals voor rook bestaan er ook voor gas detectiemiddelen. CO-melders slaan alarm als ze een te hoge concentratie koolstofmonoxide detecteren. Je kan ze apart installeren of als onderdeel van een alarm- of domoticasysteem.
Plaats CO-melders in de buurt van de slaapkamer(s) en uiteraard niet te dicht bij een toestel dat koolstofmonoxide kan produceren. Zo vermijd je vals alarm. Installeer de melders niet aan het plafond zoals rookmelders, maar plaats ze op ongeveer anderhalve meter hoogte. Want CO stijgt niet zo hoog op.

Gas

Je bent wettelijk verplicht je gasketel tweejaarlijks na te laten kijken door een erkend technicus. In de installatieruimte is een goede ventilatie een must om de vorming van koolstofmonoxide tegen te gaan. Daarom moet je de schouw regelmatig reinigen. Laat je gasleidingen op tijd en stond controleren om lekken snel op te sporen.