Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

5 blunders om te voorkomen bij renovaties

15 april 2021 | Ik ga verbouwen

Stapje verder dan de wettelijke normen

Wanneer iemand zijn woning ingrijpend energetisch gaat renoveren gelden er EPB-eisen. Natuurlijk loont het wanneer je een stapje verder gaat dan de wettelijke waarden. Energiespecialisten raden dan ook aan om beter te isoleren dan de wettelijke waarden. Zo kan je jouw woning luchtdicht maken en kiezen voor een ventilatiesysteem. Zo een systeem zorgt ervoor dat de lucht enkel wanneer het nodig is en op een gecontroleerde manier wordt afgevoerd. Met die reden zal de kost voor het verwarmen van je woning beperkt blijven.
Met behulp van zonnepanelen of een warmtepomp kan je zelf ook hernieuwbare energie opwekken. Op lange termijn zal een warmtepomp ook het enige alternatief voor de verwarming en sanitair water zijn. Daarom kies je nu best al voor een systeem van afgifte dat op lage temperaturen werkt zoals vloerverwarming.


Isolatie en ventilatie: kies voor allebei

Om jouw energiefactuur zo laag mogelijk te houden is isoleren cruciaal, daarom kies je best voor voldoende dikke isolatie. Let wel op dat als je je woning isoleert de luchtdichtheid en ventilatie belangrijk worden. Om de lucht in jouw woning gezond te houden moet het vocht telkens zo snel mogelijk naar buiten. Als je woning goed geïsoleerd is raakt dit vocht natuurlijk niet meer zo goed naar buiten. Vandaar het belang van een ventilatiesysteem dat zorgt voor een gezond binnenklimaat en vooral schimmels voorkomt.

Breng alle plannen in kaart

Bouwspecialisten gebruiken soms de term ‘lock-in’, wat betekent dat je renovaties of werken uitvoert die het onmogelijk maken om later nog andere ingrepen te doen. Vandaar is het belangrijk om meteen alle plannen op korte en lange termijn in kaart te brengen zodat je later niet voor verrassingen of grotere kosten staat dan origineel gepland. Je architect en aannemer kunnen jou daar zeker bij helpen!

Opletten voor asbest


Ben je van plan om een huis te renoveren dat voor 2001 gebouwd is? Dan heb je heel veel kans dat er asbest aanwezig is. Bij woningen tussen bouwjaar 1955 en 1985 is deze kans het grootst. Het verwijderen van asbest is heel belangrijk aangezien dit een gevaarlijke kankerverwekkende stof is. Zeker wanneer je zelf aan de slag gaat met afbraakwerken moet je er alert voor zijn. Je bent verplicht om deze te verwijderen als het op eenvoudig bereikbare plaatsen zit. Dit is volgens het actieplan Asbestafbouw van de Vlaamse regering, dat Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig moet maken. In de loop van 2022 zal je ook een asbestattest moeten kunnen voorleggen als je een woning verkoopt die voor 2001 gebouwd werd

Je woning isoleer je in de juiste volgorde

Isoleren doe je niet zomaar, de volgorde is belangrijk. Start met de delen die je later niet meer kan aanpakken zonder opnieuw grote werken uit te moeten voeren. Een goed geïsoleerde bouwschil is dus heel belangrijk. Geef voorrang aan het dak, de buitenmuren en de vloeren

Op zoek naar een te renoveren woning? Bekijk hier ons aanbod! Geen zin meer om jouw woning te renoveren, contacteer ons voor een vrijblijvende waardeschatting!