Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

5 meest gestelde vragen bij verhuur

26 juni 2020 | Ik verhuur

In Vlaanderen woont 1 op de 5 gezinnen in een huurwoning. Er is dus veel vraag naar goede en betaalbare huurwoningen. U wil uw woning of appartement op de huurmarkt zetten? Wellicht zit u met heel wat vragen. Hieronder geven wij u alvast een antwoord op enkele vaak gestelde vragen omtrent verhuren.

1. In welke staat moet de woning zijn?

Elke woning (huis of appartement) in Vlaanderen moet aan een aantal minimale kwaliteitseisen voldoen op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. We noemen dit de woningkwaliteitsnormen. Deze kwaliteits- en veiligheidsnormen liggen vast in de Vlaamse Wooncode.

Enkele aandachtspunten uit deze wooncode zijn:
• Dubbele beglazing in elke woning
• Verplichte dakisolatie
• Verplichte rookmelder(s)

Graag wat verder uitdiepen? Op onderstaande website vindt u de volledige regelgeving:
https://www.wonenvlaanderen.be/woningkwaliteit

2. Welke attesten zijn nodig bij verhuur?

  • Een EPC-attest
    Een energieprestatiecertificaat is een document dat aantoont hoe energiezuinig een woning of appartement is. Dit attest is verplicht bij verhuur. Deze energiescore wordt berekend op basis van de oppervlakte, de gebruikte materialen, de isolatiewaarden van dak, ramen, muren en deuren, en de installatie voor verwarming en warm water.
    Meer informatie omtrent de attesten vindt u hier:
    https://www.energiesparen.be/energieprestatiecertificaten
  • Een conformiteitsattest van de gemeente
    Als eigenaar-verhuurder kunt u bij de gemeente een document (conformiteitsattest) aanvragen waaruit blijkt dat de huurwoning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. Het attest is in de meeste gemeentes niet verplicht. Er zijn echter plaatsen waar het via een gemeentelijk reglement wel verplicht is. In de ruime regio rond Oudenaarde en Zottegem is dit tot op heden nog niet het geval.

    Met een conformiteitsattest kunt u aan potentiële huurders wel aantonen dat de woning voldoet aan de kwaliteitsnormen. Op het attest wordt ook het maximum aantal toegelaten bewoners vermeld.
    Een attest aanvragen? Hier vindt u alle nuttige info:
    https://www.vlaanderen.be/conformiteitsattest-voor-huurwoningen

  • Een keuringsattest van de elektrische installatie
    In tegenstelling tot bij de verkoop van een eigendom is een elektriciteitskeuring niet verplicht bij verhuur. De installatie moet echter wel voldoen aan enkele minimum vereisten. Bij twijfel kan u ons steeds contacteren, wij komen graag ter plaatse om de situatie te bekijken en advies te geven!

3. Hoeveel huur mag u vragen?

Bij aanvang van het huurcontract mag u in principe de huurprijs vragen die u wenst. Maar zodra die is vastgelegd, kunt u hem daarna voor de volledige duur van de verhuring niet meer veranderen. U mag de huur wel jaarlijks indexeren.

Het is echter van groot belang dat uw eigendom reeds van bij aanvang aan een correcte huurprijs op de markt wordt gebracht. De juiste huurprijs zorgt voor een juiste, goede huurder.

Met onze 20 jaar ervaring op de huurmarkt kunnen wij zonder problemen een correcte prijsbepaling doen van uw eigendom. Geef ons een seintje (09 242 06 60) en we bepalen samen de juiste huurprijs!

4. Mag u een huurder weigeren?

In principe bent u volledig vrij in de keuze van uw huurder. U kan kandidaat-huurders dus weigeren en hoeft uw beslissing niet te motiveren. U zal dat echter wel moeten doen indien een kandidaat-huurder zich om een of andere reden gediscrimineerd voelt en dat aannemelijk kan maken.

Veel eigenaars hebben het echter moeilijk om kandidaat-huurders waar ze niet zo’n goed gevoel bij hebben te weigeren. Zeker als ze (via via) ergens een band met hen blijken te hebben. Als onpartijdige bemiddelaar kunnen wij daarin gemakkelijker optreden en zorgen dat beide partijen met een goed gevoel het huurcontract tekenen.

5. Bent u volledig vrij in wat u in het huurcontract zet?

De huurwet legt vast welke bepalingen verplicht in het huurcontract moeten vermeld worden. Daar kan u niet van afwijken.

U kan natuurlijk heel specifieke afspraken maken met uw huurder. Zolang deze niet in strijd zijn met de bepalingen in de huurwet kan u die in het huurcontract opnemen.

CONCLUSIE

Ga niet over één nacht ijs bij het verhuren van uw eigendom. Wees voorbereid! Zorg dat u alle nodige attesten kan voorleggen, bepaal de correcte huurprijs en doe een grondige maar discrete screening van kandidaat-huurders.

>> Graag een beetje hulp? Contacteer ons vrijblijvend!
09 242 06 60 of info@century21vastgoed.be