Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

5 tips voor meer groen op je terras of balkon

1 mei 2020 | Ik zoek een woning

Tijdens deze corona-periode biedt een eigen tuin of terras met veel groen een enorme meerwaarde. Benut jij je eigen buitenomgeving momenteel ook meer dan ooit?

Uit een enquête van Immoweb blijkt in ieder geval dat bijna de helft van de flatbewoners in de huidige omstandigheden een privétuintje mist, én dat de meesten een tuin aan hun woning steeds belangrijker vinden. De drukte in de parken neemt sowieso al enkele jaren toe, én blijkt nog eens extra bij goed weer in deze coronatijden.

Woon jij in een appartement of heb je alleen een balkon of terras? Dan vind je hier 5 groene tips waarmee je deze lockdown heel wat aangenamer kan overbruggen.

1. Plant bloemen en planten in bloempotten

Kleinere bloempotten nemen veel minder plaats in dan bloembakken en ze hebben als voordeel dat je ze veel gemakkelijker kan verplaatsen. Verzwaar je potten wel een beetje met een laag steentjes, potscherven of kleikorrels. Zo valt er geen potgrond door de gaten en waaien je potten niet meteen om bij sterke windstoten.

2. Creëer ruimtegevoel

Slechts een klein terras ? Dan is het verleidelijk om de vloer vol te zetten met bloempotten en tuinmeubels. Om deze ruimte groter te laten aanvoelen, werk je beter met meerdere niveaus. Zet bijvoorbeeld een aantal bloempotten in rekjes of op legplanken. Ook met bijzettafeltjes van verschillende hoogtes creëer je meer ruimtegevoel.

3. Benut je plaats optimaal

Je bloemen en planten kan je misschien ook ophangen. Er bestaan namelijk speciale bloempotten die je kan vastmaken aan de regenpijp, of die je met een haak tegen de muur of zelfs over de balustrade kan hangen. En vergeet ook de ruimte op je vensterbanken niet! Op deze manier behoud je toch ook nog wat ruimte vrij op het terras zelf.

4. Kies de juiste soorten

Wil je een echt tuingevoel creëren? Dan hoef je het natuurlijk niet letterlijk bij extra groen te houden. Er bestaan talloze soorten bloemen in alle kleuren van de regenboog zodat je echt een kleurrijke omgeving kan creëren. Ga zeker ook voor bloemen en planten met verschillende bloeitijden en bladtexturen, zodat je langer kan genieten van groen én andere kleuren.

5. Leg een mini moes- of kruidentuin aan

Schijnt de zon elke dag minstens vier tot acht uur op je balkon of terras? Dan kan je, afhankelijk van de groentesoort die je wil planten, wat plaats vrijhouden voor een moestuintje. Daar kan je zowel potten, een kleine bak of zelfs je muren voor gebruiken. Je kan ook voor een kruidentuintje gaan, zodat je tijdens het koken je verse kruiden steeds binnen handbereik hebt.

Opgelet: Kies niet zomaar willekeurig een aantal bloemen en planten uit, maar hou rekening met de oriëntatie van je terras of balkon. Sommige planten hebben veel zon nodig, andere doen het dan weer beter in de schaduw. Steek je liever niet te veel moeite in je stadstuintje? Ga dan niet voor eenjarige, maar voor vaste planten: daar kan je jarenlang van genieten.

Hopelijk kunnen deze tips bijdragen tot een rustiger én gezelliger gevoel terwijl we toch nog een tijdje beter in ons kot blijven.