Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

7 Slimme vragen om te stellen aan de makelaar

6 mei 2021 | Ik zoek een woning

Ben je op zoek naar je droomhuis maar heb je geen idee waar je tijdens het bezichtigen van een woning zoal op moet letten? Begrijpelijk! Het is niet eenvoudig om de woning in je op te nemen, te luisteren naar de makelaar, te bedenken welk tapijt je in de living zou willen leggen én te achterhalen wat de minpuntjes van een pand zijn. Daarom helpt deze vragenlijst je op weg!

Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een woning. Waarop moet je letten als je een woning gaat bezichtigen? Wij vertellen het jou!

1/ Zijn de noodzakelijke attesten in orde?


Sommige attesten kunnen duidelijkheid scheppen over de minpuntjes van een woning, of over welke kosten er nog gemaakt moeten worden. Denk maar aan het keuringsattest van elektriciteit, het stedenbouwkundig uittreksel, het bodemattest, het EPC …. Zo geeft het stedenbouwkundig uittreksel je een overzicht van welke vergunningen er in het verleden werden aangevraagd. Handig om te weten of de uitbouw of veranda vergund is, want het feit dat die daar al 20 jaar staat, biedt geen garantie. Meestal staan de nodige documenten mee online bij een verkoop. Je kan ze dus alvast bekijken voor je woningbezoek, of ze achteraf doornemen.

2/ In welke staat verkeert de elektriciteit?


Bij 9 op 10 woningen is de elektriciteit niet conform. Dat komt omdat een woning wordt afgekeurd zodra er geen schema’s aanwezig zijn. Zo’n schema moet opgesteld worden door een elektricien en gekeurd door een keurder. Veel verkopers doen niet de moeite om dat in orde te brengen. We weten uit ervaring dat een elektrische installatie die conform is, vaak wel een geruststelling vormt voor potentiële kopers. “Daarom bel ik soms tijdens een woningbezoek een elektricien op, zodat ik de situatie in de woning kan beschrijven en zijn mening kan vragen. Zo horen potentiële kopers meteen of er grote werken of kleine aanpassingen nodig zijn en hebben ze een idee van het kostenplaatje.” En die kosten vallen doorgaans goed mee. Mensen hebben een verkeerd beeld van die kosten. Ze zijn ervan overtuigd dat het 10.000 euro of meer kost om de elektriciteit van een woning te vervangen, maar dat is helemaal niet zo. Laat je dus niet afschrikken als de elektriciteit niet in orde is.”

3/ In welk type gebied ligt de woning?


Bij een appartement midden in de stad hoef je er niet wakker van te liggen, maar daarbuiten ga je best even na in welk type gebied de woning zich bevindt: een woongebied, een natuurgebied, een landschappelijk waardevol agrarisch gebied, … “Dat kan relevant zijn als je een uitbreiding van de woning wil doen of een zwembad wil aanleggen in de tuin. In een natuurgebied mag dat bijvoorbeeld niet zomaar.” Ook handig om te weten: ligt het pand in overstromingsgebied?

4/ Wat is de EPC-score?


Niet alleen het getal in het Energie Prestatie Certificaat (EPC) maar ook de inhoud is van belang. Hoe goed is de woning geïsoleerd? Hoe oud is de ketel? Is er dubbel glas? Allemaal zaken die relevant zijn naar het energieverbruik van de woning toe. Energiezuinigheid, CO2-uitstoot en dus isolatie van de woning zijn belangrijk voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee, want een energiezuinige woning bespaart je op termijn hoge energiekosten. Op het EPC staat een label: dat gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Staar je ook niet blind op de score van het EPC, want dit geeft slechts een indicatie.

5/ Zit er vocht in de muren?


Vocht is meestal zichtbaar, je herkent het tijdens een woningbezoek aan plekken op de muren of bobbels op het behangpapier. En wat als je droomwoning met vochtproblemen kampt? Vocht dat langs boven binnen sijpelt, via het dak of de schouw, is vaak relatief eenvoudig op te lossen. Opstijgend vocht verhelpen is ingrijpender en kost meer. Voor potentiële kopers is de aanwezigheid van vocht vaak een afknapper, tenzij het om een te renoveren pand gaat, want dan wordt de vochtproblematiek gewoon mee aangepakt bij de verbouwingen. Vermijd dat je voor verrassingen te staan komt na het ondertekenen van het compromis en vraag er meteen naar. Beter voorkomen dan genezen

6/ Is het dak aan vervanging toe?


Als een dak dringend aan vervanging toe is, dan merk je dat aan de aanwezigheid van vocht in de woning. Wij raden kopers aan om een blik op het dak van hun droomwoning te werpen. Als je daar oude, afgebrokkelde dakpannen ziet, hou je best rekening met vervanging of vernieuwing van het dak op korte termijn. Over de kosten die gepaard gaan met een dakrenovatie, bestaan volgens hem nogal wat misverstanden: Mensen denken vaak dat die kosten veel hoger liggen dan ze in werkelijkheid zijn. Daarom een gouden tip: vraag meerdere offertes aan en vergelijk!

7/ Hoe is de buurt?


In zoekertjes lees je vaak informatie over de aanwezigheid van supermarkten, scholen en openbaar vervoer in de buurt. “Elke potentiële koper hecht waarde aan andere factoren in de buurt. “Zo speelt je eigen transportformule een grote rol. Wie in de stad gaat wonen en geen wagen heeft, is wellicht benieuwd naar de verbinding met het openbaar vervoer. Wie wél over een wagen beschikt, polst best eens naar beschikbare parkeerplaatsen. Voor gezinnen zijn scholen in de buurt een belangrijke factor, terwijl oudere mensen doorgaans waarde hechten aan de nabijheid van openbaar vervoer en winkels.”

Bonusvraag: Hoe lang staat de woning al te koop?


Hoe langer een woning te koop staat, hoe gemotiveerder de verkoper wellicht is om de verkoop af te ronden. Lees: hoe beter jouw onderhandelingspositie. Handig om te weten voor je een bod op je droomhuis uitbrengt!

Krijg je van de makelaar een duidelijk antwoord op al deze vragen? Dan ben je goed voorbereid om een beslissing te nemen. Op de experts van Century 21, het grootste netwerk van vastgoedmakelaars in België, kan je alvast vertrouwen. Century 21 is de nummer één in de sector en een betrouwbare partner bij het (ver)kopen van je woning. Kijk eens op www.century21.be of op onze lokale website https://www.century21vast-goed.be/nl Misschien staat jouw droomwoning er wel bij?