Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Asbestinventarisattest komt eraan

6 maart 2019 | Ik verkoop

Wat al langer aangekondigd is, staat nu vast: het asbestinventarisatieattest komt eraan. Het is een nieuwe informatieplicht ten opzichte van kandidaat-kopers. Volgens de planning van OVAM zou het attest van kracht moeten zijn op 1 januari 2022. Deze asbestinventaris zit mee in het pakket van het Vlaamse woningattest; de woningpas. In Vlaamse gebouwen en infrastructuur zit naar schatting nog altijd ruim 2 miljoen ton asbesttoepassingen, terwijl al jaren duidelijk is dat asbest een sluip- én seriemoordenaar is.

Woningpas

Verkopers van vastgoed zijn al langer verplicht om een hele reeks attesten aan de notariële akte toe te voegen. Al die attesten worden weldra gebundeld in de woningpas, een digitale toepassing waar meteen alle beschikbare gegevens zichtbaar moeten zijn. In die woningpas zal ook een inventaris van de aanwezige hoeveelheid asbest in de woning verplicht worden.
De maatregel kadert in het plan van de Vlaamse overheid om Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij te maken.

Asbestinventaris voor welke woningen?

Hoewel gebruik van asbest al in 1998 werd verboden, zijn er tot eind 2000 nog stocks verkocht in ons land. Vandaar dat men bij de verkoop van alle huizen van voor 2001 een certificaat zal moeten voorleggen. Deze attesten zullen deel uitmaken van de notariële akte en worden vanaf 2022 opgenomen in de digitale woningpas. Niemand zal dan nog een huis kopen en pas nadien ontdekken dat er asbest in zit.

Wat kost de asbestinventaris?

De exacte kost is nog niet gekend. De Vlaamse overheidsdienst zal het document pas afleveren na onderzoek van de woning door een erkende asbestdeskundige. OVAM denkt dat dit voor een gemiddelde huis 350 euro zal kosten. De deskundigen worden nu al opgeleid door de sloopbeheerorganisatie Tracimet. Ze zullen niet alleen een inventaris maken, maar ook een risicobeoordeling. Asbestleien op het dak zie je zo liggen, net als de asbestgolfplaten op het tuinhok. Maar asbest is in totaal in 3500 bouwtoepassingen gebruikt. Uitsluiten of er asbest zit in lijmlagen of ondervloeren kan je alleen na staalafname. Beter bereikbaar maar gevaarlijker is dan weer het niet-hechtgebonden asbest in de isolatie rond verwarmingsbuizen.

Kan mijn huis met asbest nog verkocht worden?

Asbest weghalen blijft de verantwoordelijkheid van de eigenaar, maar voor particulieren is er nog geen enkele verplichting. Huizen kunnen nog altijd worden verkocht, ook al zit de giftige bouwstof er in. Maar de koper zal dat weten, en in rekening brengen als hij een bod doet. In Nederland moet het asbest al tegen eind 2024 weg uit alle huizen. Door de grote tijdsdruk zag men de kostprijs voor asbestverwijdering echter exploderen. Vlaanderen wil de prijs via subsidiëring onder controle houden, en geeft zichzelf tot 2040 tijd om alle woningen asbestveilig te maken. De gevaarlijke bouwstof moet wel al tegen 2034 weg uit openbare gebouwen. Allicht zal de druk op privé-eigenaars met de jaren verhogen. In Nederland zijn er zelfs al verzekeraars die asbesthoudende daken niet meer willen verzekeren. Een geruststelling: asbest dat je alleen kan weghalen als je eerst het hele huis afbreekt, mag blijven zitten na 2040. Asbestveilig betekent niet hetzelfde als asbestvrij.

Bij verkoop van jouw woning, zorgt uiteraard jouw makelaar dat al de attesten aanwezig zijn om de verkoop te kunnen laten doorgaan.