Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

BEN bouwen in 3 stappen

30 augustus 2022 | Ik zoek een woning

BEN bouwen betekent duurzaam en bijna-energieneutraal bouwen. 

Een BEN-woning biedt de ideale mix van duurzame en energiebesparende maatregelen die samen leiden tot een energiezuinig resultaat mét voldoende wooncomfort en een lagere energiefactuur.

BEN bouwen uitgelegd in drie stappen (volgens het principe van de ‘Trias Energetica’):

1. Beperk de energievraag

2. Maak optimaal gebruik van energie uit reststromen en hernieuwbare bronnen

3. Ga zo efficiënt mogelijk om met energie uit fossiele bronnen

Stap 1: Beperk de energievraag

De eerste en meest doeltreffende stap om de energievraag te beperken, is het toepassen van energiebesparende (steden)bouwkundige maatregelen. Goed isoleren en luchtdicht bouwen zijn bijvoorbeeld eenvoudige en effectieve manieren om het energieverbruik te beperken. Denk maar aan de oriëntatie van de woning, isolatie van de begane grondvloer, de spouwmuur, gebruik van HR+++ glas, enz. . Het beperken van de energievraag is de belangrijkste en meest duurzame stap: energie die niet nodig is, hoeft namelijk ook niet te worden opgewekt.

Stap 2: Gebruik energie uit reststromen en hernieuwbare bronnen

Een BEN-woning moet minstens 15 kWh/m2 hernieuwbare energie produceren. Het gaat er dus om om zoveel mogelijk energie te halen uit reststromen en hernieuwbare bronnen. Een bekend voorbeeld van het gebruik van reststromen is warmteterugwinning (bijvoorbeeld een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning). Hernieuwbare energiebronnen zijn onder meer zonne-energie, warmtepompen en windenergie.

Stap 3: Wees efficiënt en voorkom verspilling

In de praktijk blijken stap 1 en 2 niet altijd voldoende om aan de totale energievraag te voldoen en zijn we voor een deel van onze energiebehoefte aangewezen op fossiele energiebronnen. Vanuit een duurzaamheidsperspectief is het belangrijk om deze eindige bronnen zo efficiënt mogelijk in te zetten en verspilling te voorkomen. Dit kunnen we doen door het inzetten van energiebesparende installaties. Denk bijvoorbeeld aan hoog rendements-ketels, LED-verlichting of het plaatsen van aanwezigheidsmelders die de verlichting aansturen.