Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Daalt de woningprijs in 2022?

27 januari 2022 | Ik zoek een woning

In 2021 stegen de woningprijzen naar ongeziene hoogtes. In vergelijking met het jaar ervoor stegen de prijzen met 8,5 %. Mogelijks zijn er 2 factoren die deze prijzen beïnvloed hebben, namelijk corona en de overstromingen in de zomer.
Ging je vorig jaar op zoek naar een woning dan werd je waarschijnlijk wel geconfronteerd met de enorme prijzen voor een woning die dan ook nog eens heel snel verkocht werd. De woningprijzen stegen in 2021 overal, maar toch het meest in Vlaanderen.

Verklaring


Een logische verklaring hiervoor is dat de vraag het aanbod overstijgt. Dit door een groeiende bevolking en het stijgende aantal gezinnen die opzoek gaan naar een kwalitatieve eigen woning. Daarboven op komt nog eens dat de rente op de woonkredieten laag bleef en we onze lonen zagen stijgen. Ook door zo vaak thuis te vertoeven hechten we sinds de coronacrisis ook meer belang aan onze woning en omgeving.
Dit is ook de reden waarom de woningprijzen in steden minder snel groeien dan op het platteland. Mensen zijn bereid om meer geld neer te tellen voor een grotere woning of appartement met tuin of groot terras.


Twee grote factoren


Wanneer we kijken naar de opvallende trends dan kunnen we zien dat er 2 factoren een grote invloed op de vastgoedmarkt hadden. Enerzijds de coronagolven en anderzijds de overstromingen in de zomer van 2021. We stellen vast dat woningen die in een overstromingsgevoelig gebied liggen hun prijs zagen dalen daartegenover zagen appartementen aan de kust enorm stijgen. Dit kunnen we deels verklaren doordat veel mensen sinds corona meer en meer op vakantie gaan in eigen land.
Alsook de aangekondigde verhoogde registratierechten voor een tweede woonst in 2022. Iedereen die nog een tweede woonst wou aankopen deed dit nog in 2021.

Hoogtepunt voorbij?


De verhitte markt lijkt echter over het hoogtepunt heen te zijn? De hoogste prijsstijging vond echter plaats in het eerste deel van 2021. De laatste maanden kunnen we al van een afkoeling spreken, panden verkopen iets minder snel wat kan te wijden zijn aan kopers die elkaar niet willen overbieden en een correcte prijs voor de woning willen betalen.
Verwacht wordt dat de markt wat zal afkoelen in 2022. Century 21 verwacht geen sterke stijgingen, maar ook geen grote dalingen. Ook de rentevoeten op woonkredieten zouden stabiel blijven.