Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Dan toch maar beter verkopen in plaats van verhuren?

12 november 2021 | Ik verhuur

Verhuurt u momenteel een pand? Dan is het misschien NU wel interessant om het te verkopen!

We weten al langer dat huren duurder en duurder wordt en dat velen daardoor meteen overgaan tot een huis kopen. Wat verandert er nu precies bij ons in de Vlaamse Ardennen?

Binnenkort zal elke verhuurder een conformiteitsattest moeten kunnen voorleggen alvorens huurders er intrekken. Dit is een attest dat ervoor moet zorgen dat een verhuurde woning volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen.

Het is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. Om dit na te gaan stuurt de gemeente een woningcontroleur langs, deze controleert dan de woning aan de hand van een technisch verslag. De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en genoeg rookmelders heeft.

Kwaliteitsnormen?

Elke woning in Vlaanderen moet aan een aantal minimale kwaliteitseisen voldoen op vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Deze kwaliteitsnormen liggen vast in de Vlaamse Codex Wonen.

Bij deze controle wordt er dus specifiek gekeken naar de structurele stabiliteit van het gebouw. De veiligheid, zoals voldoende rookmelders en veilige gas- en verwarmingsinstallaties zonder CO-gevaar. Wanneer men spreekt van gezondheid gaat het dan meestal over geen vochtproblemen en de toevoer van drinkbaar water. Een minimum aan comfort is ook vereist, zoals sanitaire voorzieningen, verplicht verwarmingstoestel in de leefruimte, goede staat van ramen en deuren, maar ook een correcte afwerking van vloeren, wanden en plafonds. En als laatste wordt de woning ook beoordeeld op de minimale isolatie zoals dakisolatie en dubbele beglazing. Uiteraard moet de woning ook ruim genoeg zijn zowel qua oppervlakte als plafondhoogte.

Wat als mijn woning niet conform is?

Een woning die niet aan deze minimale eisen voldoet mag dus niet verhuurd worden. Mits enkele stappen kan je ervoor zorgen dat jouw woning terug conform is! Wanneer je woning niet conform verklaard is, zal de gemeente een waarschuwingsprocedure opstarten. Het doel hiervan is dat de woning binnen de 3 maand conform is dan zal de gemeente de resultaten bekijken en stopt de waarschuwingsperiode. Is de woning niet conform binnen een minimum van 3 maanden dan zal de procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid opgestart worden.

Wat nu?

Welke gevolgen zijn er nu voor de eigenaars, verhuurder en huurders? Je brengt de woning best zo snel mogelijk terug in orde om sancties te vermijden? Vanaf dat je 1 jaar op de ‘vlaamse inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen’ komt dan ben je heffingen verschuldigd. Ook zal er dan een voorkooprecht op je woning komen. Het verhuren, te huur stellen of ter beschikking stellen van een ongeschikte of onbewoonbare woning is strafbaar. De verhuurder kan gestraft worden met een geldboete en/of gevangenisstraf.

Het is dus van belang om zo snel mogelijk kleine of grote renovatiewerken aan uw verhuur woning uit te voeren.

Zie je dit echter niet meer zitten om al deze veranderingen nog te doen aan je verhuurhuis dan verkoop je beter. Vraag hier je vrijblijvende gratis schatting van je woning aan.