Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

De misvattingen bij een woningaankoop

5 augustus 2021 | Geen categorie

Een woning kopen is een ingewikkelde zaak. Daarom bestaan er hier en daar nog wel misvattingen over. De belangrijke boodschap is alleszins je niet te laten misleiden, en je vooral goed te laten adviseren.

Eerst een bod, dan lenen?

Een eerste misvatting is de volgorde in het aankoopproces. Het lijkt vanzelfsprekend om pas naar de bank te gaan voor een lening wanneer je een bod hebt gedaan. Best handel je dus omgekeerd. Zo weet je vooraf goed welk budget je aankan en aan welke leningsvoorwaarden je kan voldoen.

Gun jezelf de tijd om banken en leningen te vergelijken en voorbereid een bod uit te brengen. Heb je de woning van je dromen gevonden, maar ben je nog wat onzeker over je krediet? Dan kan je een bod uitbrengen met een opschortende voorwaarde. Krijg je finaal dan toch geen krediet, dan komt de verkoop ook niet tot stand.

Het niet zo voorlopige compromis

Na het bod volgt al snel het compromis, ofwel de voorlopige verkoopovereenkomst. De naam is misleidend, want die is niet zo voorlopig. Vanaf het moment dat er een akkoord is over de prijs en de woning ontstaat een overeenkomst. Ook wanneer je mondeling of meteen sms’je overeenkomt met de verkoper. Weet wel dat ieder bod bindend is.

Aanvaardt de verkoper je bod, dan heb je een overeenkomst. Ook deze verkoopovereenkomst kan je aangaan onder de opschortende voorwaarde dat je een lening krijgt. De voorlopige overeenkomst is cruciaal, want deze overeenkomst vormt de basis voor de authentieke akte. Een notaris raadplegen in de fase van de voorlopige verkoopovereenkomst is een aanrader.

Waarborg betalen

Bij de verkoop van een woning betaalt de koper een waarborg, vaak 10 procent van de aankoopprijs. Het betalen van een waarborg speelt niet alleen in het voordeel van de verkoper, maar ook van de koper. Dat geld behoort niemand toe. Dat staat “geblokkeerd” op een derdenrekening, zodat geen van de partijen hier aan kan. Intussen gaat de notaris allerlei documenten na, zoals sociale, administratieve, kadastrale en fiscale gegevens, om tot een rechtsgeldige verkoop te komen. Soms wordt een waarborg ook een “voorschot” genoemd. Toch zijn er verschillen tussen beide begrippen. Zo biedt een waarborg meer bescherming aan de koper.

Snelheid van afhandeling

Geduld is een schone zaak. Dit geldt ook wanneer je een woning koopt. De duur van het verkoopproces hangt af van verschillende factoren, en daar heeft niemand de touwtjes van in handen. De notaris moet zelf gegevens opvragen bij verschillende instanties. Deze instanties hebben een bepaalde termijn om de gegevens aan de notaris te bezorgen. Een compromis ondertekenen gebeurt dus niet meteen na de verkoop. Na maximum vier maanden is de verkoop definitief afgerond en de akte verleden. Op dat moment heb jij de sleutel van je woning in handen.

Meer kosten dan gedacht

Een van de grootste misvattingen bij een woningaankoop ligt bij de omvang van de kosten. Veelal zien kopers de kosten van de woning, maar houden ze weinig of geen rekening met de noodzakelijke renovatiewerken die nog budget vergen. Laat een expert zoals een architect ter plaatse komen om de woning grondig te bekijken en je te wijzen op alle werken, maar ook op verborgen gebreken zoals schimmel. Houd verder ook rekening met verplichtingen, zoals dakisolatie en dubbele beglazing.

Vergeet naast de prijs ook de bijkomende kosten niet: de belastingen, het ereloon van de notaris, de administratieve kosten, de kosten verbonden aan het krediet … Ook wanneer je een appartement koopt, zijn er extra kosten. Als mede-eigenaar van het gebouw deel je ook in de gemeenschappelijke kosten, zoals onderhoud en gevelrenovatie. Die mag je niet onderschatten. De notaris zal je op de hoogte brengen van deze kosten.

Wil je weten wat dit voor jouw aankoop of plannen betekent? Wij beantwoorden alle vragen. Klik hier om ons te contacteren.