Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Deze som spaargeld heb je nodig om een huis te kopen

19 augustus 2021 | Ik zoek een woning

Om een woning te kunnen kopen, heb je maar best wat spaargeld opzij staan. Hoeveel euro’s dat moeten zijn, is moeilijk te zeggen. Best heb je wel wat spaargeld, niet alleen voor het moment van de aankoop zelf, maar ook voor de afbetaling van de lening nadien.

Eerst en vooral: er is geen enkele bank die je een minimumbedrag oplegt. Maar als je geen spaargeld hebt, zal je bij een bankier maar weinig kans maken om een hypothecaire lening vast te krijgen. Hoe lager de nood om te lenen, hoe groter de kans om je krediet rond te krijgen.

Uit een onderzoek bij jongeren op de woningmarkt blijkt wel dat hoe ouder je bent bij vertrek uit de ouderlijke woning, hoe hoger de kans is dat je eigenaar wordt van een woning. Je hebt dan ook meer kans gehad om te sparen. Bij de 24- tot 26-jarigen wordt maar de helft meteen eigenaar van een woning. De andere helft gaat huren, of blijft thuis wonen, om zo verder te sparen.

Voor nieuwe woningeigenaars is de referentie vandaag in principe 90% van de waarde van de woning. Dit betekent dat een bank 90% van de waarde kan financieren, of dat je als kredietnemer zelf 10% op tafel moet leggen, plus alle kosten erbovenop. Koop je een woning van 250.000 euro, dan heb je zelf best 25.000 euro aan de kant om zelf in te brengen. Tel daarnaast nog maximum 15% kosten op deze 250.000, dan moet je ook dit bedrag van 37.500 euro zelf nog op tafel zien te leggen. Dat maakt dan een totaal van 52.500 euro, een aardig bedragje.

Extra kosten

Bij het kopen van een huis komen er namelijk heel wat extra kosten kijken naast de aankoopprijs van de woning zelf. Zo moet je bij de aankoop van een huis nog 10 à 15 procent aan kosten meerekenen: de notariskosten, dossierkosten en registratierechten. Ook zal je de eerste premies van de nieuwe brand- en schuldsaldoverzekering moeten betalen na de aankoop van je huis. Bovenop komen er ook nog renovatiekosten bij. Voor deze kosten kan je rekenen op allerhande premies en je kan nog een aparte renovatielening – bij grotere renovaties – aangaan.

Wat met de toekomst?

Ook moet je niet alleen kijken of je de woning op het moment van aankoop aankunt. Je zal ook moeten bekijken of de afbetaling van de lening samengaat met de andere kosten en het leven dat je leidt. Houd ook rekening met toekomstige kosten, zoals een nieuwe wagen of gezinsuitbreiding. In het algemeen kan je er van uit gaan, uit voorzichtigheid, dat één derde van het netto beschikbaar inkomen min of meer een limiet is voor de maandaflossing.

Financieel plan

Een goede raad bij de aankoop van een woning is om een financieel plan op te maken en de betaalbaarheid goed voor ogen te houden.

In dat geval moet je je eigen situatie uitklaren. Niemand kan je vertellen hoeveel je aan een woning kunt uitgeven. Dat bedrag hangt af van je financiële situatie, van hoeveel spaargeld je hebt en hoeveel je hiervan wilt gebruiken, van de rentestand, van de duur van de lening en van wat je bereid bent ervoor te doen en te laten.

De beste manier om na te gaan wat je kan afbetalen aan een lening, is vertrekken van je eigen huur of afbetaling waarbij je het huidige sparen optelt. Je kunt ook iets bijtellen als het spaarvermogen groter zou zijn dan vandaag, maar ga hier zeer voorzichtig mee om. Houd hierbij niet te veel rekening met toekomstige indexeringen of met eventuele loonstijgingen.

Spaarpot aanleggen

Voor iemand met amper of geen spaargeld of eigen middelen via een schenking van ouders of familie, is het raadzaam om misschien eerst verder te huren, en tegelijk een spaarpot op te bouwen.