Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Een Energieprestatiecertificaat, wat is dat?

14 augustus 2017 | Ik verkoop

Wilt u graag uw woning verkopen of verhuren? Dan heeft u een energieprestatie-certificaat of kortweg EPC nodig. Wij leggen u graag uit wat dit attest inhoudt en hoe u het snel en efficiënt kan aanvragen.

Wat is een EPC?

De energiescore op het EPC laat zien hoe uw woning op energetisch vlak scoort en laat u toe uw woning te vergelijken met andere woningen binnen hetzelfde gewest. Al moet wel gezegd worden dat naast de energiescore (die steeds per vierkante meter wordt uitgedrukt) er ook rekening moet gehouden worden met de oppervlakte van de woning. Met andere woorden, beide getallen moeten met elkaar vermenigvuldigt worden om een correcte weergave te hebben. Niet iedereen is gemachtigd op dit attest op te maken. De Vlaamse, Waalse en Brusselse overheid stelde mensen aan die na het doorlopen van hun opleiding aangesteld werden tot energiedeskundige Type A.
Het certificaat dat de deskundige achteraf aflevert is zuiver informatief en raadgevend ten opzichte van de kandidaat-koper of -huurder.
Wanneer de woning een negatieve score krijgt, zal je daarvoor dus niet beboet worden. Het enige minpunt is dat het eventuele kandidaat huurders of kopers kan afschrikken.

Wanneer heb je zo’n certificaat nodig?

Indien je uw woning te huur of te koop zal aanbieden, heb je een EPC-certificaat nodig. Tot eind dit jaar is er echter een groep van residentiële wooneenheden die de dans ontspringen. Woning zonder verwarming behoeven tot eind 2016 nog niet voorzien te worden van een EPC, daarna wel.

Klaar voor inspectie?

Zijn er recent bepaalde werken uitgevoerd aan de te verkopen of verhuren woning? Zorg dan dat je al de facturen van uitgevoerde werken bij de hand hebt. Indien de energiedeskundige niet over deze documenten beschikt en hij de verbeteringen niet visueel kan vaststellen, zal hij ze ook niet in rekening kunnen brengen, wat een negatievere score tot gevolg heeft.

Welke documenten moet je zoal klaarleggen?

Plan van hoe de woning gebouwd werd, het lastenboek en het postinterventiedossier (ook vaststellingen uit werfverslagen en vorderingsstaten)
Eventuele subsidieaanvragen voor isolatie
Facturen en technische documentatie van de verwarmingsinstallatie
Facturen en technische informatie van ramen, deuren en isolatiematerialen
Kadastrale gegevens, aanvraag of aflevering van stedenbouwkundige vergunning
Een eerder afgeleverd EPC of EPB-aangifte (voor nieuwbouwwoningen)

Wat houdt de inspectie nu precies in?

De energiedeskundige komt steeds ter plaatse om de bevindingen vast te stellen en zal uw woning zeer grondig bekijken. Uw verwarmingsinstallatie en warm wateraanmaak zal in kaart gebracht worden. Daarnaast zal hij ook de grootte en het volume van de woning bepalen. De warmteverliesoppervlakten vastleggen en nagaan of er al dan niet isolatie aanwezig is in de verschillende schildelen. De energiedeskundige gebruikt hiervoor een bepaald inspectieprotocol dat is opgelegd door de overheid, zodat alle keuringen op dezelfde manier uitgevoerd worden. Wanneer de inspectie is afgelopen, zal de energiedeskundige op kantoor zijn bevindingen in rekening brengen en via software die door de overheid wordt aangeleverd het EPC opmaken.

Wat kost zo’n certificaat?

De kosten die komen kijken voor de opmaak van dit attest, betaal je als verkoper of verhuurder uiteraard zelf. De prijs is afhankelijk van het type woning die je hebt. Voor een studio zal je gemiddeld tussen de 120 euro en 150 euro betalen, een appartement betaal je al gauw tussen de 150 en 185 euro, voor een woning ligt de prijs dan weer tussen de 200 en 300 euro. Het certificaat is 10 jaar geldig. Als je in de woning intussen verbeteringen hebt doorgevoerd waardoor het gebouw energiezuiniger is geworden, dan kan je best een nieuw EPC laten opmaken. Het nieuwe EPC zal dan een betere score geven.

Wat kan je terugvinden op het EPC?

De gegevens van de te verkopen of te verhuren woning
De energiescore op een kleurenbalk
De gegevens en handtekening van de energiedeskundige
Cijfers die de energiedeskundige heeft gebruikt voor de berekening van de score
Adviezen om uw woning energiezuiniger te maken

Wat wil de energiescore nu zeggen?

Het zal de mogelijke kandidaat kopers of huurders een idee weergeven van de energiekosten die bij de woning horen. Het zal je ook onmiddellijk een beeld geven van wat de investeringen zijn die gedaan kunnen worden om de energiekost te verlagen. Zoals je zal zien, staat de score uitgedrukt in kWh/m². Dit cijfer, zal je zien staan op de kleurenbalk, die gaat van groen (energiezuinig) naar geel, naar oranje en uiteindelijk naar rood (niet zuinig).

Hoe interpreteren we deze kleuren nu?

Er zijn zeker een aantal factoren waarmee we rekening moeten houden, zoals de leeftijd van de woning, het aantal buitenmuren, … Een eengezinswoning van bv. bouwjaar 1960 zal een gemiddelde score hebben 564 terwijl een nieuwbouwwoning van bouwjaar 2016 een score van 190 zal opleveren.Vergelijk dus niet zomaar alles met groen of rood, maar kijk ook eens naar de geschiedenis van de woning.

Ik heb een EPC-attest, wat nu?

Super! Plaats zo snel mogelijk je zoekertje online, of bezorg je attest aan een erkende vastgoedmakelaar. De EPC-waarde dien je verplicht te vermelden bij de publicatie sinds 2012.

Hoera, mijn woning is verkocht/verhuurd!

Proficiat ! Indien je woning verhuurd is, zorg er zeker voor dat de huurder een kopie van het EPC-attest heeft. Is je woning verkocht? Dan gaat het EPC-attest mee in het verkoopdossier en komt het uiteindelijk bij de koper terecht!