Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Een tweede hypothecaire lening aangaan?

13 maart 2019 | Ik zoek een woning

Geld op een spaarboekje brengt nog amper iets op. De hypothecaire lening, daarentegen, is nog steeds erg interessant. Is het dan het ideale moment om te investeren in vastgoed?

Gebruik je oude waarborg opnieuw

Een waarborg is geen negatief iets. Je kan je oude waarborg opnieuw gebruik, wat je heel wat notariskosten bespaart.

Hypothecair mandaat

Vraagt je bankier toch een hypotheek op je investeringsvastgoed? Vertel dan dat ze al een stevige waarborg hebben op je huidige woning en dat een hypothecair mandaat volstaat. Daarmee heeft de bank een volmacht van jou om een hypotheek in te schrijven, maar wordt er nog geen echte hypotheek genomen, zo lang dat niet nodig is. Je betaalt dan geen registratie- en hypotheekrechten en bespaart zo heel wat aktekosten bij de notaris.

De rentevoet zegt niet alles

Het is belangrijk om steeds verschillende banken te vergelijken met elkaar. Je eigen bank geeft je namelijk niet automatisch de beste voorwaarden. Hou er rekening mee dat de rentevoet niet alles zegt, kijk zeker ook naar de bankkosten en extra producten die je bij de hypothecaire lening moet nemen.

Woonbonus

Als je één woning hebt waarvoor je een hypothecair krediet afsloot voor 1 januari 2016, geniet je de eerste 10 jaren van de woonbonus: je krijgt een extra belastingvermindering van 760 euro, wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Koop je binnen de 10 jaar een tweede woning? Dan valt die extra woonbonus weg. Dit geldt enkel voor een tweede woning: koop je een garage of leen je voor een renovatie, dan verlies je de woonbonus niet.
Voor woningen die na 1 januari 2016 gekocht zijn, geldt een geïntegreerde woonbonus, zowel voor enige als voor niet-enige woningen.

Als je goed onderhandelt met verkoper én bank is een investeringsvastgoed of tweede verblijf dus zeker een gunstige zaak.