Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

En toch zijn er redenen om nu vastgoed te kopen…

10 juli 2023 | Ik zoek een woning

De rente is ferm gestegen. Dat is een feit. De conclusie voor veel mensen is dat je maar beter je woondroom opbergt voor een tijdje. Dat is echter maar een stuk van het verhaal, omdat er niet altijd naar het grotere plaatje wordt gekeken.

Het is tien jaar geleden dat de rente zo hoog stond als vandaag, halfweg 2023. Meestal zal je nu ergens tussen de 3 à 4% landen voor een hypothecaire lening. Daarbij komt ook nog eens dat er sinds begin dit jaar een renovatieplicht geldt: wie een slecht geïsoleerd huis koopt (energiescore E of F) moet verplicht verbouwen binnen de vijf jaar. Nog eens extra geld ophoesten dus. Waarom zou je dan toch overwegen om nu te kopen?

1. De rente kan nog verder stijgen

De rente is gestegen, zeker, maar ze zou nog kunnen pieken. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert sinds 2022 de inflatie te lijf te gaan met een hogere basisrente — wat een invloed heeft op alle soorten leningen — maar hun strijd is nog altijd niet gewonnen. Experts verwachten nog minstens 2 nieuwe verhogingen (én misschien wel nog meer…).

2. Goed moment voor variabele rente?

Onze hypotheek experts staan er soms van te kijken, maar 90% van de Vlamingen gaat nog altijd voor een vaste rentevoet. Dat is bizar als je eraan denkt dat de huidige rente een direct gevolg is van tijdelijke noodgrepen van het ECB. Met andere woorden: zodra de inflatie weer bedwongen is, zou de rente weer omlaag moeten gaan. En dan zou je in de komende jaren wel eens in je handjes kunnen wrijven als je hebt geleend aan een variabele rentevoet. (Wat we momenteel dan ook echt wel adviseren.)

3. Huizen worden relatief goedkoper

Hoezo? De huizenprijzen zijn toch niet gedaald? Eigenlijk wel. De panden met een slechte energiescore zijn effectief al gedaald in verkoopprijs. Wat de energievriendelijke huizen betreft: die zijn 2% duurder geworden tegenover 2022, maar dat is wel een stuk lager dan de inflatie die 7% bedraagt. En vergeet niet: ook de lonen zijn een stuk mee omhoog gegaan. Als je die twee afweegt, zijn alle huizen wel degelijk goedkoper aan het worden.

4. De rust keert terug op de markt

Eigenaars vroegen in de voorbije jaren de prijs die ze wilden, en dan nog stonden kopers in de rij. Ze konden het zich permitteren, want lenen was toch goedkoop. Nu niet meer. Stilaan evolueren we daarom weer naar een ‘kopersmarkt’ in plaats van een ‘verkopersmarkt’. Wie nu nog te veel vraagt voor een huis — zeker voor een slecht geïsoleerde woning — zal het aan de straatstenen niet meer kwijtraken. Hierdoor kunnen de kopers steeds meer ook terug overwegen om een lager voorstel te doen bij concrete interesse, waarbij een verkoop voorheen eerder steeds meer per opbod werd afgerond.

5. Het Belgische mysterie

Wetenschappers hebben er al hun hoofd over gebroken, maar de huizenmarkt in België is zeer stabiel. Om een voorbeeld te geven: in Nederland daalden de prijzen van een woning in de financiële crisis van 2008 met 30%. Daarna schoten ze weer de lucht in. In België? Niets gebeurd. De jojo-beweging van onze buurlanden zie je hier niet. Sorry als we nu zoals je ouders klinken, maar een huis blijft in ons Belgenland de beste investering!

6. Er bestaan ook andere formules

Ooit gehoord van een crescendolening? Dat betekent dat je in de eerste 5 jaar maar 80% tot 85% van je maandlast betaalt. Geleidelijk aan betaal je de volle pot, maar tegen dan is ook je loon al mee gestegen. Logisch én comfortabel, toch? Niet alle banken bieden die formule aan, maar bij sommige banken kan je dit zeker wel aanvragen.


Nog zo een hardnekkig gerucht is dat je nooit de volle prijs van een huis kan lenen bij de bank. Ab-so-luut niet waar!! Vergelijk steeds verschillende banken: dus niet enkel op basis van de rentevoet, maar zeker ook op de aangeboden formules die best bij jou passen. Of laat anders die vergelijkingen over aan de Hypotheekwinkel, die deze oefening voor jou doet én meer dan 20 banken vergelijkt.