Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Hoe bepaal je een correcte huurprijs?

21 mei 2019 | Ik verhuur

Vorig jaar werden meer huizen en appartementen dan ooit verkocht. We kopen niet alleen een woning als dak boven ons hoofd, maar ook als investering. Om te verhuren dus. Maar hoe bepaal je nu een correcte huurprijs? De locatie, de oppervlakte, het aantal slaapkamers… Heel wat parameters bepalen de huurprijs van een woning. Ja, ook hoe energiezuinig het pand is.

Gemiddelde huurprijs

Vorig jaar bedroeg de gemiddelde maandelijkse huurprijs voor een woning in Vlaanderen 614,11 euro, bleek afgelopen week uit cijfers van de Huurdersbond. Dat is bijna 14 euro meer dan het jaar voordien. De makelaarsfederatie CIB kwam recent uit op een hogere gemiddelde huurprijs in Vlaanderen van 736 euro. Voor een appartement gaat het om 700 euro.

Vergelijken op immosites

Een eerste stap die je kan zetten om een correcte huurprijs van jouw pand te bepalen is surfen naar enkele immosites. Ga er op zoek naar vergelijkbare huizen en appartementen in de buurt. Dat kan een eerste indicatie geven of de huurprijs die je in gedachten had realistisch is.

Tool

De Vlaamse overheid lanceerde enkele jaren geleden de website Huurschatter.be. Die simuleert, na het invullen van een aantal gegevens, een realistische huurprijs. De site houdt rekening met een reeks klassieke parameters. Denk aan de soort woning (rijhuis, nieuwbouwappartement, bestaande flat, studio, …) en de oppervlakte. Ook de locatie (stad of platteland) en de staat van het pand beïnvloeden de huurprijs.

Huurschatter peilt bijvoorbeeld naar eventuele vocht- en schimmelproblemen. Voor een bestaand appartement van 90 m2 in de Vlaamse rand met twee slaapkamers, lichte vocht- en schimmelproblemen en een licht verouderde keuken en badkamer wordt een huurprijs berekend van 740 à 780 euro. Neem je datzelfde appartement, maar dan zonder vocht- en schimmelproblemen, en een recente standaardkeuken en -badkamer, dan kom je op 810 à 850 euro uit. Bepaalt ook mee de huurprijs: de aanwezigheid van een lift. Een lift drijft de huurprijs op.

EPC

De jongste jaren houden kandidaat-huurders ook alsmaar meer rekening met het epc of energieprestatiecertificaat van de woning die ze willen huren. Het epc geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe hoger die waarde, hoe hoger de maandelijkse energiekosten. Een lage epc-waarde betekent uiteraard minder energiekosten en dus een groot pluspunt voor huurders. De huurprijs van zo’n pand zal dan ook hoger liggen.

Ligging

De nabijheid van het openbaar vervoer kan een pluspunt zijn in het centrum en de huurprijs opdrijven. Toch kan dit ook nadelig zijn, denk maar een trein die passeert aan de achterkant van de tuin. De lawaaihinder zal hier nadelig zijn voor de huurprijs.

Buiten de stadscentra speelt de nabijheid van het openbaar vervoer veel minder een rol. Eerder onderzoek gaf zelfs aan dat woningen in een stationsbuurt – zij het lichtjes – minder waard zijn dan die verder van een station liggen.

Parkeerplaats

De ligging van een huurpand speelt hierin een cruciale rol. In een stadsomgeving is zowel de garagebox als de staanplaats een meerwaarde. Dat zult u dan ook voelen in de huurprijs. Een gesloten garagebox heeft de grootste impact omdat die als opbergruimte kan dienen.

Tuin of terras

En wat met een tuin of terras? Ook daar speelt de ligging van het huurpand een rol. In een stadskern wordt de aanwezigheid van een tuin of terras gewaardeerd, wat tot een hogere huurwaarde leidt. In niet-stedelijke gebieden, waar huurders voldoende groen in de omgeving hebben, is vooral de bewoonbare oppervlakte van belang. Maar ook de indeling van die oppervlakte. Een ruime woning met één slaapkamer zal goedkoper zijn dan een woning met dezelfde bewoonbare oppervlakte en drie of vier kamers.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen bij het bepalen van een correcte huurprijs!