Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Hoe een bod uitbrengen op een woning?

13 mei 2020 | Ik zoek een woning

Een bod uitbrengen op een woning is een spannend moment. Hoe breng je een bod uit? En wat gebeurt er daarna? Hoe zorg je ervoor dat je bod geldig is? Wat kan je doen om contractbreuk te vermijden?

Eindelijk is het zover: je mag weer huizen bezoeken én je hebt de woning van jouw dromen gevonden! Je bent van plan om een bod te doen, maar weet niet hoe je dit best aanpakt?

De basisprincipes

Als de prijs van een woning bespreekbaar is, dan kan je als koper een bod uitbrengen. Dit kan schriftelijk of mondeling, maar bijvoorbeeld ook via mail of sms. Koop je een woning via een vastgoedmakelaar? Dan zal hij jou een vooraf opgemaakt formulier laten invullen, wat wij dan een ‘vast bod’ of een aankoopbelofte noemen.

Een schriftelijk bod uitbrengen

Hou bij het schriftelijk bieden steeds rekening met de volgende spelregels:

  • Vermeld naast de verplichte zaken zoals uw gegevens, adres, prijs, …. ook zeker steeds duidelijk de geldigheidsduur van jouw bod.
  • OPGELET! Als de verkoper jouw bod aanvaardt (en er zijn geen opschortende voorwaarden), dan kan je hier niet meer op terugkomen.
  • De woning is pas definitief verkocht nadat een document door verkoper en koper ondertekend wordt. Om alles daarna correct te laten verlopen, raden we je aan je door een vastgoedmakelaar of een notaris te laten begeleiden.

Mogelijke scenario’s na jouw bod

Het is de verkoper die beslist wie zijn woning koopt en aan welke prijs. Na jouw bod zijn diverse pistes mogelijk:

  1. de verkoper gaat akkoord én jullie zijn dus de kopers
  2. de verkoper wenst een tegenvoorstel te doen
  3. andere kopers krijgen eveneens de kans om tijdens een beperkte periode een bod te doen na een KIJKMOMENT, waarna de verkoper pas zal beslissen.

Wij bij CENTURY 21 communiceren daarom steeds duidelijk de verkozen werkwijze van de verkoper(s), na elk bezoek met kandidaat-kopers!

Contractbreuk vermijden

Om te vermijden dat je van contractbreuk beschuldigd wordt, kan je een opschortende voorwaarde inroepen of een optie nemen.

  • Bij een opschortende voorwaarde komt een verkoop (na een bod) pas tot stand als aan die bepaalde voorwaarde wordt voldaan. De verkoop gaat bijvoorbeeld pas door op voorwaarde dat de koper een lening bij de bank krijgt. Als die uiteindelijk geen lening krijgt, dan gaat de verkoop niet door.
  • Twijfel je om de woning te kopen? Dan kan je ook een optie nemen. Dergelijke verbintenis heeft tot gevolg dat niemand anders binnen een vooraf bepaalde periode de woning mag kopen. Opgelet! Soms wordt In ruil voor deze gunst wel een vergoeding gevraagd door de verkoper.

Hopelijk is het ondertussen duidelijk: een bod op een huis uitbrengen is geen lichtzinnige beslissing. Bereid je goed voor aan de hand van bovenstaande regels en zorg ervoor dat je nooit de maximumgrens van je budget overschrijdt.

Vind de woning van je dromen in enkele klikken

Nog steeds op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning!

BEKIJK METEEN ONS AANBOD OP www.century21vast-goed.be