Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Hoe ziet een woningontwerp in 2021 eruit? 5 onmisbare trends

18 februari 2021 | Ik ga verbouwen, Ik zoek een woning

Door de uitbraak van het coronavirus in 2020 is de manier waarop we leven ook helemaal veranderd. Denk bijvoorbeeld daarbij aan het thuiswerken en het dichtgaan van cafés, restaurants en andere openbare plaatsen. Door veel vaker thuis te zitten hebben we allemaal onze woning anders ingericht en dit heeft natuurlijk een impact op de woning van 2021.


Het afgelopen jaar zijn er drie grote woonbehoeftes opgedoken. Vastgoedmakelaars merken dat de vraag naar huizen en appartementen met een tuin of terras sterk gestegen is. Ook huizen met een groter woonoppervlak is populair geworden vorig jaar. Daarbovenop kijken kandidaat-kopers momenteel meer naar comfort voor zowel buiten als binnen. Deze behoeftes uiten zich dan ook in 5 trends waaraan woningeigenaars en huizenjagers vanaf dit jaar meer aandacht zullen aan besteden.


Tuin of terras onmisbaar

Tijdens de eerste lockdown werd de meerwaarde van het hebben van een eigen buitenomgeving stevig in de verf gezet. Het is dan ook niet toevallig dat de vraag naar huizen met een tuin sterk gestegen is en de vraag naar appartementen zonder terras gedaald is in het laatste jaar. Projectontwikkelaars merken deze nood bij kandidaat-kopers, de terrassen bij appartementen worden groter en luxueuzer.
Een eigen tuin werd in 2020 ook gezien als een toevluchtsoord en krijgt ook meer de functie van een echte huiskamer. Naast een toevluchtsoord werd de tuin ook aanzien als handige manier om sociale contacten te onderhouden. Momenteel mag je binnen meer mensen ontvangen dan buiten. Wanneer de lente binnenkort weer aanbreekt is een comfortabele eigen tuin een troef die kan tellen.


Meer en grotere ramen


Hier in België mogen we niet altijd rekenen op het weer. Het is hier in de lente niet altijd warm en droog genoeg om veel tijd in de tuin door te brengen. Daarbovenop kan het ’s avonds nog afkoelen waardoor buiten zitten niet aangenaam is. Toch kan je binnen het warme lente weer ook creëren. Door te kiezen voor veel grote ramen sla je een driedubbele slag. Je haalt op elk uur van de dag de zon in huis, je hebt een prachtig uitzicht op jouw eigen tuin en de omgeving en je creëert binnenin een groter ruimte gevoel. Iedere woning die deze factoren kan bieden zorgen voor een meerwaarde, vooral in een appartement in de stad kunnen grote ramen een duidelijk verschil maken.

Ruime leefkeuken als centraal punt


Een lange tijd was de woonkamer een verzamelplaats voor iedereen in het huis, je kon met het hele gezin tv kijken, een boek lezen of een gezelschapsspel spelen. De laatste jaren heeft de verzamelplaats een switch gemaakt naar de keuken. Tijdens de lockdown was dit nog meer. Jongeren en kinderen brachten ook graag tijd door in hun eigen ruimte waardoor de eet momenten de voornaamste familiemomenten waren. Nu thuiswerken ook de norm was werd de keuken multifunctioneel. Het werd omgevormd tot bureau of school-werkruimte. Een grote op en top ingerichte leefkeuken als centrale plaats in huis en als toonbeeld van de moderne jaren twintigwoning.


Een comfortabel thuiswerkstation


Het grootste deel van de Belgen heeft in 2020 van thuis uit gewerkt. Het lijkt er ook op dat thuiswerken in meer en meer bedrijven geïmplementeerd zal worden, ook wanneer COVID-19 voorbij is. Een comfortabele en optimaal ingerichte werkplek met alles wat je nodig hebt, is dan een must. In vele nieuwbouwontwerpen wordt nu reeds een deel voorzien voor een bureau of thuiswerkhoek. Minstens één afgescheiden bureauruimte in huis is dan geen overbodige luxe. Wist je dat er tegenwoordig zelfs volledig ingerichte kantoorunits bestaan om in je tuin te plaatsen?

Ieder een eigen (hobby)ruimte


Wanneer iedereen op hetzelfde moment een meeting gepland heeft of de kinderen ineens hulp nodig hebben met hun huiswerk kan dit leiden tot stressvolle situaties. Als iedereen een eigen ruimte heeft waar je je even kan afzonderen en wat tijd voor jezelf kan nemen is dit idealer. Veel (ver)bouwers zorgen al voor een extra ruimte in hun huis zoals een mancave, she shed of een speelhoek voor de kinderen. Qua ruimte ligt dat natuurlijk niet in ieder huis of appartement voor de hand, maar niet toevallig gaan we massaal naar grotere woonoppervlaktes en meer comfort op zoek.

Opzoek naar een bouwgrond of woning om te renoveren? Bekijk ons assortiment: https://www.century21vast-goed.be/nl/te-koop