Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Investeren in buitenlands vastgoed?

27 mei 2021 | Geen categorie

De Belg had doorheen de jaren altijd al interesse in het kopen van buitenlands vastgoed. Spanje en Frankrijk zijn een lange tijd enorm aantrekkelijke landen geweest om in vastgoed te investeren, maar de laatste jaren trekken de Belgen massaal naar Duitsland om te investeren in vastgoed. Zelf gaan ze er niet wonen, maar genieten ze van de hoge huurinkomsten die ze kunnen innen. “Duits ‘betongoud’ heeft een rendement van 5 %

Reden

Waarom trekken Belgen nu massaal naar Duitsland om te investeren in vastgoed? De eerste en voornaamste reden is dat de huuropbrengsten van het verhuren van Duits vastgoed meer opbrengt dan geld sparen aan de hand van een spaarboekje bij een bank.

Duitsland heeft dan ook een gigantische huurmarkt die niet te vergelijken is met deze in België. In Duitsland huurt ongeveer de helft van de inwoners terwijl dit in België maar een kwart van de inwoners is. In de Duitse grensregio’s is zelfs 60% van de inwoners huurder, een gouden kans voor Belgen dus.

Huurdersmentaliteit

Duitsers hebben nu eenmaal meer een huurdersmentaliteit dan Belgen. Het gezegde dat de Belg een baksteen in de maag heeft, bestaat ook niet zomaar. Ongeveer driekwart van de Belgen is eigenaar van een woning die ze dan nog het liefst ook zelf gebouwd hebben. Duitsers daarentegen hebben daar helemaal geen behoefte aan en hebben er vaak ook geen budget voor. Zeker degenen uit de middenklasse en de lagere inkomensgroepen. Deze wonen vaak liever in de zogenaamde meergezinswoningen waarbij de huur lager ligt dan wat ze zouden moeten afbetalen bij de bank voor een lening. En het geld dat dan nog overschiet, spenderen ze liever aan een auto of een reis.

De vraag naar een huurwoning is dan ook enorm bij onze Oosterburen. “Zodra er een huurwoning op de markt beschikbaar is, komen er meteen 20 geïnteresseerden op af” vertelt onze Century 21 collega die zich hier reeds jarenlang in specialiseerd. Sinds 2011 stijgen de huurprijzen ook met 4,5 % per jaar, een ideaal situatie voor verhuurders.

Alternatief voor spaarboekje

Drie kwart van de Vlamingen met Duits vastgoed zijn 50+’ers die opzoek gaan naar andere manieren van rendement dan het spaarboekje. Duitse appartementen zijn kleiner dan die in België. In Duitsland is het dan ook heel normaal om met 4 personen in een appartement van 50 vierkante meter te wonen. Als voorbeeld nemen we een appartement van 53 m2, dat heb je al voor 67.000 euro en een appartement van 61 m2 heeft een kostprijs van 102.000 euro. Als je dan rekent dat een bruto huurrendement per jaar rond de 5,70 % bedraagt is dit wel te overwegen.

Interesse ?

Contacteer je lokale CENTURY 21-makelaar, want wij hebben iemand in huis die reeds jaren ervaring heeft in dergelijke investeringen in Duitsland.

Beslist de moeite om vrijblijvend hier meer informatie over te vragen !