Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Kan je ook alleen een woning kopen?

13 januari 2022 | Ik zoek een woning

De economische realiteit leert ons dat je best met zijn tweeën bent als je een huis wil kopen. Toch gaan steeds meer Belgen als single door het leven. Ook voor alleenstaanden zijn er mogelijkheden om een lening aan te gaan.

Het klopt dat banken minder snel een hypothecaire lening geven aan iemand die alleenstaand is. Daar hebben ze dan ook een logische reden voor. Als je als enige kostwinner onverwacht je job verliest, kan je mogelijk je krediet niet tijdelijk terugbetalen. Als koppel blijft er in die situatie sowieso iemand over met een inkomen en neemt de bank een minder groot risico door een woonlening te geven. Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om als single een lening aan te gaan.

Het is zelfs mogelijk om bij de start een even grote spaarpot bijeen te brengen als een koppel.   Er zijn drie aspecten waarmee je rekening moet houden om de bank mee te krijgen in jouw verhaal:

1.      Stel een strak budget op.

2.      Houd een spaarbuffer aan.

3.      Houd rekening met toekomstige uitgaven.

De kans dat je na het aangaan van je hypothecaire lening niet voor altijd alleen blijft, is zeer reëel. Ook hier moet je rekening mee houden bij de keuze van je woonkrediet. Is een gemakkelijke doorverkoop of verhuring mogelijk? Zorg er steeds voor dat je je woonkrediet zo samenstelt dat je in elke situatie een goede zaak doet.

Of je nu op je dertigste, vroeger of later de aankoop van een woning plant, een goede raad is een financieel plan op te maken en de betaalbaarheid goed voor ogen te houden.

·       Hoeveel eigen middelen heb je?

·       Hoeveel kan je maandelijks afdragen?

·       Denk je aan gezinsuitbreiding?

·       …

Dit zijn allemaal vragen die je moet meenemen in dat plan. Er is overigens niemand die verlangt dat je maandelijks de helft van je inkomen, of zelfs meer, zou moeten afdragen voor je lening. Om de maandelijks aflossingslast zo draaglijk mogelijk te maken, is het een aanrader om rekening te houden met de toekomstige leefsituatie en zo veel mogelijk te sparen.