Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Koop dit jaar nog je tweede woning en geniet nog van 10 procent registratierechten in plaats van 12 procent!

2 december 2021 | Ik zoek een woning

Vlamingen die nog in 2021 een tweede woonst kochten, zullen nog kunnen genieten van de 10 procent registratierechten ook als de akte pas in 2022 wordt verleden. De Vlaamse regering had eerder duidelijk gemaakt dat de registratierechten bij een tweede woning gingen verhogen van 10 naar 12 procent. Echter als je kan aantonen dat de compromis nog in 2021 getekend is dan zal de datum van de compromis geldig zijn voor de berekening van de registratierechten. Personen in deze situatie zullen dus nog kunnen genieten van 10 procent registratierechten.


Paniek?


Veel mensen denken dat men vanaf nu sowieso 12 procent registratierechten zal betalen. Dit omdat namelijk de maximale termijn tussen de aktedatum en de compromisdatum wettelijk 4 maanden is. Dit wil dus zeggen als je nu in december nog een woning koopt, de akte pas volgend jaar zal verleden worden. Gelukkig zal in deze situatie de datum van de getekende compromis tellen bij de bepaling van de registratierechten en niet de datum van de akte. Dit wil zeggen dat wanneer op de compromis nog jaar 2021 zal zijn, je nog zal kan genieten van 10 procent registratierechten.

Aktedatum blijft belangrijk.


Opgelet want voor andere aankopen blijft de aktedatum wel het bepalende punt. Bijvoorbeeld voor kopers die hun eerste en enige woning aanschaffen, in hun situatie is het wel belangrijk om de akte in 2022 te laten verlijden ook al is de compromis nog dit jaar ondertekend. De verlaging van 6% naar 3% procent gaat namelijk pas in op 1 januari 2022.
Om hiervan te kunnen genieten moet je voldoen aan één voorwaarde, je mag maar één woning in je bezig hebben. De uitzondering hierbij is wel dat je voor een korte periode twee woningen mag hebben wanneer je je huidige woning verkoopt en een nieuwe aankoopt.
Tot heden bestond er echter al een maatregel die ervoor zorgde dat kopers toch konden genieten van lagere registratierechten zolang ze hun woning binnen het jaar verkochten. Deze termijn wordt nu verlengd door twee jaar. Dit wil zeggen dat de overheid jou als koper twee jaar de tijd geeft om je vorige woning te verkopen. Deze twee jaar is vaak gelijklopend met het overbruggingskrediet dat bij vele gevallen afgesloten wordt.


Bescheiden woningen


Als laatst werkte de Vlaamse regering nog een derde regel uit, namelijk voor bescheiden woningen. Momenteel is het zo dat kopers van een woning in een centrumstad bij een aankoopprijs minder dan 220.000 euro een korting krijgen op de registratierechten. Voor andere gemeenten is de drempel van 200.000 euro van toepassing.
De Vlaamse regering heeft beide waardes opgetrokken met 20.000 euro. Dit wil zeggen dat kopers bij een woning in centrumsteden korting krijgen wanneer de aankoopprijs minder is dan 240.000 euro. Bij niet-centrumsteden ligt dit bedrag vast op 220.000 euro.
Deze regel is een sociale maatregel, de bedoeling hierbij is dat zoveel mogelijk Vlamingen een eigen woning kunnen kopen.

Op zoek?

Wil je graag dit jaar nog een eigendom kopen en genieten van de 10 % of 3 % voordeel? Bekijk hier ons aanbod!