Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Kunnen jongeren nog een eigen woning kopen?

24 juni 2021 | Ik zoek een woning

Voor twee derde van de 21- tot 35-jarigen is een eigen woning momenteel onbetaalbaar. Het aantal jongeren tot 35 jaar die een lening aanging, daalde op tien jaar tijd van 61 naar 41%. De gemiddelde leeftijd van vastgoedkopers is in diezelfde periode dan ook gestegen naar 42 jaar.


Probleem

Momenteel beschikt 43 procent van de 21- tot 35-jarigen over een eigen woning, tegelijkertijd kan 64 procent van de niet-eigenaars onmogelijk een eigen woning kopen. 10 procent denkt zelfs nooit eigenaar te kunnen zijn van een eigen woning. De reden van deze cijfers is dat de Nationale Bank ervoor gezorgd heeft dat je in principe nog maximum 90% van de woningprijs kan ontlenen. Hierdoor heb je meer eigen inbreng nodig en met de forse prijsstijging is dit voor veel onmogelijk.

Hulp


Vorig jaar bedroeg eigen inbreng over alle leeftijdsgroepen ongeveer 113.827 euro. 40-plussers beschikken over een eigen inbreng van 155.949 en zijn daarmee meteen de grootste groep kopers. Bij 30- tot 35-jarigen ligt het gemiddelde op 108.880 euro en bij 25- tot 30-jarigen op 72.958 euro. Intussen is het voor meer dan de helft jonge starters onmogelijk om een woning te kopen zonder de steun van familie. In 2020 kreeg 37 procent een schenking en 16 procent een lening.

Eender welk diploma


Niet enkel jongeren met maximum een diploma middelbaar onderwijs hebben het duidelijk het moeilijkst. Daarvan heeft 84 procent van hen nog niet genoeg kunnen sparen om een eigen woning aan te schaffen. Hoogopgeleide jonge starters vallen ook uit de boot met 64 procent. Over het algemeen hebben ze nochtans een hoger loon, maar dat zij ook geen eerste woning kunnen kopen zegt veel over de huidige woningmarkt. De combinatie van ongezien hoge huizenprijzen en een spaarrente van bijna nul procent zorgt ervoor dat enkel nog investeerders vastgoed kunnen kopen.

Vijf voor twaalf

Om jongeren toekomstperspectief te bieden zullen er maatregelen van de overheid moeten komen. Om te beginnen moeten starters gemakkelijker meer dan 90% van het aankoopbedrag kunnen lenen zonder dat ze gestraft worden met een hogere intrestvoet. Dat zou kunnen door een overheidswaarborg, maar ook kan de overheid startersleningen aanbieden. Het zou ook makkelijker moeten zijn om leningen aan te gaan voor een periode van 30 jaar en het aanbod van starterswoningen moet omhoog. De overheid kan hiervoor zorgen door de verkooprechten voor starterswoningen verder te verlagen en te verhogen voor wie al een woning heeft. Als we niet snel ingrijpen komt de betaalbaarheid van onze woondroom in het gedrang.

Bekijk ons aanbod hier

Jouw woning snel en zorgeloos verkopen?

Vertrouw deze toe aan CENTURY 21,
grijp jouw kans en WIN

 

Vul hieronder je gegevens in en we helpen je graag verder om je deelname te registreren

You have Successfully Subscribed!