Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Moeilijke tijden voor handelspanden …?

5 juni 2020 | Ik verhuur

Jammer genoeg zullen steeds meer winkels verdwijnen in het straatbeeld, vrezen we… Sommigen dreigen nu zelfs gewoon niet meer te openen na de lockdown. Worden handelspanden vanaf nu ook goedkoper door de coronacrisis?

De kleinhandel krijgt het ten gevolge van de lockdown-maatregelen zwaar te verduren, zoveel is zeker. Er zijn aanhoudende nieuwsberichten over zowel ketens als kleine ondernemingen die nu al in zwaar weer terechtkomen. Het betreft ondernemingen met vaak weinig reserves, die al flirtten met het faillissement, waarvoor deze crisis de spreekwoordelijke druppel vormt.

De onlineverkopen kregen tijdens de corona-crisis ondertussen een enorme boost. Een deel van deze omzet zal ook na het volledig opheffen van alle maatregelen niet meer terugstromen naar de verkoop via fysieke winkels. Hierdoor zullen ook een aantal gezondere retailers na deze crisis het hoofd niet langer boven water kunnen houden, en zullen grote ketens overgaan tot het sluiten van filialen (wordt voorspelt door de meeste economen).

Hopelijk betekent dit niet dat de fashionsector volledig uit het straatbeeld zal verdwijnen, maar velen zullen (vooral in de kleinere steden) moeten excelleren om te overleven.

Met uitzondering van supermarkten en andere voornamelijk op voeding gerichte winkels, zal deze crisis ook een sterke weerslag hebben op de huurinkomsten van de eigenaars van retailvastgoed. Er is onder experts dan ook sterke eensgezindheid over de zware klappen die het retailvastgoed te verduren zal krijgen ten gevolge van de coronacrisis. Een aantal falingen en stopzettingen zullen leiden tot gederfde inkomsten en daarnaast zal een groot aantal heronderhandelingen zich opdringen.

De coronacrisis zal dus wel degelijk een structurele impact hebben op het retailvastgoed, dat zo goed als zeker substantieel zal krimpen in omvang. Stijgende leegstand en huurinkomstenrisico op korte termijn zullen evolueren in structureel dalende huurprijzen en finaal tot herbestemming van een deel van het patrimonium naar andere functies. Deze crisis zal naar alle waarschijnlijkheid dan ook leiden tot een afwaardering van veel segmenten in het retailvastgoed, vooral dan op B-locaties. Hopelijk betekent dit niet dat we binnenkort enkel nog van achter onze computer moeten gaan winkelen in bepaalde segmenten …