Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Moet je verplicht op een bouwgrond bouwen?

25 november 2021 | Ik zoek een woning

Heb je een bouwgrond op het oog, of heb je er intussen al eentje gevonden? Dan lijkt het logisch om er een woning op te bouwen. Rekening houdend met de bouwvoorschriften hoef je alleen nog maar te kiezen of je zelf bouwt of een sleutelklare woning laat opleveren. Of kan je ook wachten met bouwen?

Wanneer je een bouwgrond gekocht hebt, ben je niet verplicht om erop te bouwen. Het aanvragen en het verkrijgen van een vergunning voor de nieuwbouw houden ook geen bouwplicht in. Als je te lang wacht met de uitvoering van de vergunning, kan het wel zijn dat deze vervalt, bv. wanneer je twee jaar niets hebt gedaan.

Is het slim?

Als je een lot bouwgrond kocht langs een uitgeruste weg of in een verkaveling, kan het zijn dat je een gemeentelijke activeringsheffing moet betalen bij niet-bebouwing. Niet elke gemeente heeft dergelijke heffing. Het is dus niet altijd “slim” om een bouwgrond te kopen en deze dan een tijd onbebouwd te laten, maar er kunnen uiteraard redenen zijn om dit wel te doen, zoals zware financiële druk, gewijzigde (familiale) omstandigheden …

Toch verplicht?

Als je een woning op plan koopt – met inbegrip van de bouwgrond – van een projectontwikkelaar is er uiteraard wel een verplichting om de overeenkomst uit te voeren. Je kan niet zomaar tegen de verkoper zeggen dat je de woning niet meer wil, maar dat je enkel de bouwgrond zal houden en betalen. Projectontwikkelaars die woningen op plan verkopen en voorschotten vragen aan de klant, moeten wel de woningbouwwet – de Wet Breyne – respecteren. Zo moet er een voltooiingswaarborg worden geleverd, zoniet zal de notaris de verkoop niet laten doorgaan. Dit principe is de zogenaamde koppelverkoop, die dus wettelijk niet verboden is.

Heb je vragen over een bouwgrond? Contacteer ons!