Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Nieuwe regels voor (ver)bouwers en kopers in 2022.

6 januari 2022 | Geen categorie

Klaar om de stap te wagen om een woning te bouwen, te kopen of te renoveren in 2022? Hou er dan rekening mee dat er dit jaar ook enkele veranderingen op de planning staan. Zowel op het vlak van normen, premies en verplichtingen verandert er veel. Wij geven jou een overzicht.

Kopen en verkopen

  • Registratierechten

Vanaf 2022 dalen de registratierechten bij de aankoop van een enige en eigen woning van 6 naar 3 procent. Wanneer je een woning aankoopt die bovendien ingrijpend energetisch gaat gerenoveerd worden betaal je zelfs maar 1 % registratierechten. Datzelfde tarief geldt als het gaat om sloop en heropbouw van een oude woning.

Opgelet! Koop je in 2022 een tweede, derde,… woning als investering? Dan moet je 12% van de aankoopprijs aan registratiebelasting neertellen in plaats van 10% in 2021. Hetzelfde geldt trouwens voor de aankoopprijs van een bouwgrond.

  • Verplichte schatting bij aankoop

Wat ook nieuw is sinds dit jaar is dat je verplicht de waarde van je nieuwe woning moet laten schatten vooraleer je een hypothecaire lening kan afsluiten. Banken willen het geleende gedrag voortaan baseren op de objectieve waarde van de woning in plaats van op de aankoopprijs.

  • Energieprestatiecertificaat

Wanneer je een woning of appartement verkoopt dan hoort daar een EPC attest bij. Vroeger mocht dit certificaat tot maximum 10 jaar oud zijn, vanaf 2022 mag dit certificaat ten laatste opgemaakt zijn in 2019. Bij verhuur blijft de regel van 10 jaar behouden.

(Ver)bouwen

  • Vereenvoudigde renovatiepremie

Wanneer je renoveert kan je in aanmerking komen voor enkele premies. De vorige jaren was dit een echte administratieve rompslomp die ze dit jaar eenvoudiger willen maken. In de tweede helft van 2022 volg er een vereenvoudigde verbouwpremie die alle huidige premies bundelt en vervangt. Wanneer deze er precies komt is nog niet bekend.

  • Verbouw op nieuwe stookolietanks

Vanaf 2022 zal je opzoek moeten naar een vervanger voor een oude stookolieketel wanneer je gaat bouwen of ingrijpend energetisch gaat renoveren. Je mag de oude sowieso niet meer vervangen door de nieuwe ook als er geen aardgas in de straat aanwezig is. De uitzondering hierbij is wel wanneer je enkel je stookolieketel vervangt en niet gaat renoveren mag je wel nog een nieuwe stookolieketel plaatsen wanneer er geen aardgas in de straat ligt.

  • Zonnepanelenpremie

Ook in 2022 kan je nog steeds een premie voor zonnepanelen aanvragen. Oorspronkelijk ging het bedrag van 1500 euro na 2021 afnemen maar na het wegvallen van de terugdraaiende teller en de vertraagde plaatsing van de digitale elektriciteitsmeters besliste de regelring om ook in 2022 het volledige bedrag van 1500 te behouden.