Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Op zoek naar een bouwgrond? Hier moet je op letten!

10 december 2020 | Ik zoek een woning

Het is een droom van veel Belgen om een eigen huis te bouwen. Voor sommige mensen is die droom dan ook werkelijkheid geworden. Uiteraard is het verstandig om een bouwgrond niet zomaar aan te kopen. Het stuk grond kan er op het eerste zicht ideaal uitzien om op te bouwen, maar kan achteraf veel problemen met zich meebrengen. Waar moet je precies op letten bij het zoeken naar een bouwgrond? Wij vertellen het je in dit artikel:


Een bouwgrond vinden loopt vaak niet van een leien dakje, dit kan vaak maanden of zelfs jaren in beslag nemen. Natuurlijk wil je niets liever dat je het perfecte stukje grond vindt voor jouw droomhuis. Waar begin je dan juist met zoeken en welke factoren moet je in rekening houden?

Waar in België een bouwgrond vinden?

Het idee van je droomhuis heb je, nu enkel nog de bouwgrond.
Dit is de eerste stap die je moet ondernemen, is op zoek gaan naar de perfecte bouwgrond voor jouw bouwplannen. Century 21 kan u daarbij helpen. Wij proberen telkens een groot aanbod te bieden aan zowel huizen als bouwgronden. Dit kan u zeker nagaan op www.century21.be, daar staat ook een zoekbalk ‘type’ waar u dan ‘grond’ kan aanduiden en dan geeft deze u alle beschikbare bouwgronden in uw gekozen regio.

Is het eigenlijk wel bouwgrond?

Heb je een mooi stukje groen gespot ergens in een prachtige Belgische woonwijk? Er is een kans dat dit stukje groen geen bouwgroen is. Het is niet omdat het stuk in een woonwijk gelegen is dat het daarom ook een stuk is om op te bouwen. Een affiche met ‘Grond te koop’ zegt ook nog niets, een stuk grond kan meerdere bestemmingen hebben. Om de bestemming te achterhalen is het verstandig om een stedenbouwkundig attest aan te vragen bij Ruimte Vlaanderen. Je kan ook contact opnemen met de bevoegde dienst van de gemeente waar het stuk grond ligt.

Zijn er voorwaarden aan verbonden?

Je hebt geluk, het stuk dat je voor ogen had is wel degelijk bouwgrond. Maar ook dan ben je er nog niet, er kunnen nog addertjes onder het gras zitten. Zijn er bijvoorbeeld erfdienstbaarheden aan verbonden? Is de grond in onverdeeldheid? Is de grond vrij van vruchtgebruik? Is de grond vrij van lasten, schulden of leningen? Is de grond vrij van grondpacht, vrij van het recht van voorkoop? Allemaal vragen die jij jezelf moet stellen en zeker bij stil moet staan.

Rusten er stedenbouwkundige voorschriften of beperkingen op de bouwgrond?

Er is een kans dat er stedenbouwkundige voorschriften verbonden zijn aan de bouwgrond die jij wil kopen. Misschien werd er reeds al een bouwvergunning geweigerd op dat stuk grond… Zijn ook alle nutsvoorzieningen wel aanwezig? Er kunnen verplichtingen zijn om binnen een bepaalde termijn te bouwen. Het kan zelfs zo zijn dat er een bepaalde type constructie wordt voorgeschreven, zoals een viergevel-, driegevel-, of rijwoning. Misschien heeft dit wel invloed op jouw bouwontwerp!

Ben je voorbereid op onvoorziene en/of hogere kosten?

Enkel de kosten van de bouwgrond zijn helaas niet de enige kosten die je zult moeten betalen. Bovenop de verkoopprijs komen nog de zogenaamde notariskosten zoals ereloon, aktekosten en registratierechten. Daarnaast kan het zijn dat de bouwgrond nog bouw klaar gemaakt moet worden door eventuele graaf- of ophogingswerken. Ook rekening houden met het feit of de grond verontreinigd is. Zo niet? Een sondering van de grond kost al gauw vijfhonderd tot duizend euro. Hou dus zeker rekening met de extra kosten.
Al met al is het niet gemakkelijk om bouwgrond te vinden dat perfect bij jouw wensen aansluit. Overhaast je niet, maar neem rustig de tijd om alle informatie te vergaren. In tussentijd kan je steeds op onze website terecht: https://century21zottegem.be/huis-kopen/ of www.century21.be