Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Renoveer je woning energetisch en geniet vanaf 1 januari 2022 van 1 % registratierechten.

16 december 2021 | Ik zoek een woning, Ik ga verbouwen


Binnenkort genieten kopers van een gezinswoning van 1 % registratierechten als ze er zich toe verbinden deze energetisch te renoveren, slopen of herbouwen. Opgelet, het moet wel gaan om de enige en eigen woning van de koper(s).


Voorwaarden:


Niet alle renovaties vallen onder dit verlaagd tarief. De Vlaamse overheid heeft daarom een definitie gemaakt wat ingrijpende energetische renovaties inhouden. Ook kopers die hun woning slopen om daarna (gedeeltelijk) terug op te bouwen kunnen genieten van het verlaagd tarief.
We spreken van een heropbouw wanneer er een volledige sloop is uitgevoerd van een bestaand gebouw en vervolgens een nieuw gebouw is gebouwd.


We spreken van een gedeeltelijk herbouw wanneer je een nieuw gebouw bouwt na voorafgaande sloopwerken van een deel van het bestaande gebouw. Waarbij het nieuwe deel een beschermd volume heeft dat groter is dan 800m³. Of minstens een wooneenheid bevat. Of een renovatie van een bestaand gebouw, waarbij minstens 75% van de scheidingsconstructies die het totale beschermd volume van het gebouw na de werken omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving, nieuw zijn.


Hoe bewijs je dit?


Tot op heden geldt deze voorwaarde wanneer je als koper binnen de 5 jaar vanaf het verlijden van de notariële akte een EPC-Bouw kan voorleggen waaruit blijkt dat je voldoet aan zo’n werken.

Dit EPC-Bouw is een certificaat die specifiek de energiezuinigheid van een woning aantoont. De koper dient hiervoor wel een EPB-aangifte te doen.


De overheid vindt wel dat zo’n EPC-bouw niet genoeg zekerheid geeft dat de werken wel effectief aan de vereisten voldoet om te kunnen genieten van een verlaagd tarief. Dit kan leiden tot boetes van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, zelfs als de koper fiscaal gezien geniet van een verlaagd tarief.


Vanaf 1 januari 2022 worden de voorwaarden meer gespecifieerd. Namelijk uit de EPB- aangifte moet vanaf dan blijken dat de werken betrekking hebben op ‘ingrijpende energetische renovaties’ of een (gedeeltelijke) herbouw. Daarbovenop moet de koper rekening houden met de EPB-eisen die op de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen van een bouwproject vermeld staan.


Ook de termijn zal veranderen in 2022. Je moet dan als koper binnen de zes jaar na de notariële akte moet de koper EPB-aangifte na het verlenen van de notariële akte laten indienen.

Hoe aanvragen?


Uiteraard zal de toepassing van het verlaagde tarief niet automatisch gebeuren. Als koper heb je 2 mogelijkheden.
Ofwel vraagt de koper de onmiddellijke toepassing van het tarief van 1% aan in de notariële akte. De notaris zal de nodige vermeldingen voorzien.
Ofwel vraagt de koper de toepassing van het verlaagd tarief achteraf aan. In de akte kan dan het verlaagde tarief van 3% gevraagd worden (tarief voor de aankoop van een enige en eigen gezinswoning vanaf 1 januari 2022). Eenmaal de koper een EPC-Bouw bekomt, vraagt hij bij de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) een teruggave van de 2% “teveel” betaalde belasting.