Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Toekomstproof (ver)bouwen en wonen? Dit stappenplan helpt je op weg!

8 april 2021 | Ik ga verbouwen, Ik zoek een woning

Ben je van plan om dit jaar te bouwen of te renoveren en wil je het dan ook meteen goed doen? Gemakkelijk is het alvast niet, er zijn duizend en één dingen waar je rekening moet mee houden. Hoe moet je het dan toch voor elkaar krijgen? Dat kan door op voorhand al goed na te denken over je woonbehoeftes en dit stappenplan kan je hierbij helpen als leidraad voor een duurzame en energiezuinige woning.


Kies de ideale locatie

Een geslaagd (ver)bouwproject begint zelfs nog voor je de woning of de grond gekocht hebt. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is ook meteen de belangrijkste, namelijk: ‘waar wil ik wonen’. Wil ik graag in de stad wonen of toch liever het platteland. Woon je dicht bij alles wat je nodig hebt zoals je werk, maar ook een supermarkt, een school en diverse winkels. Dit hangt allemaal af van jouw behoeftes en de gezinssamenstelling om dan te kiezen voor een stad of eerder een groene buurt.


Kies hoe je wil wonen


Hoe je woont begint meteen bij de keuze om te bouwen of te verbouwen. De algemene regel is dat je beter renoveert dan bouwt als je voorkeurlocatie het toelaat. Daardoor neem je geen extra open ruimte in en heb je ook minder bouwmaterialen nodig. Als de renovatiewoning echt in slechte staat is kan je desnoods kiezen voor sloop en heropbouw. Kies voor een slim, compact en aanpasbaar ontwerp met een optimale indeling en een goede oriëntatie. Bebouw zeker niet meer ruimte dan dat je nodig hebt.


Denk na over je materiaalkeuze

Ook de materialen waarmee je (ver)bouwt hebben ook een impact op de duurzaamheid van de woning. Er zijn concepten zoals houtskeletbouw en strp-isolatie die milieuvriendelijker zijn dan een betonconstructie en PUR-isolatieschuim. Het is zeker zo belangrijk om met circulaire materialen te bouwen of te renoveren, daardoor hou je deze materialen langer in omloop. Een extra voordeel als je werkt met tweedeleven bouwmaterialen, je spaart meteen energie en CO2- uitstoot die nodig zou zijn om deze materialen volledig nieuw te produceren.

Besteed genoeg aandacht aan de bouwschil


Een perfect luchtdichte isolatie is onmisbaar als je gaat voor een duurzame en energiezuinige woning. Zo hou je, afhankelijk van de winter of zomer, de warme en frisse lucht zoveel mogelijk binnen. Ga je renoveren? Hanteer dan een andere strategie. Bij een bestaande woning moet je afwegen welke onderdelen je gaat vervangen. Nog een andere optie is om compact te bouwen, dan heb je sowieso minder isolatie nodig, bijvoorbeeld in een tiny house.


Gebruik je woning verstandig

Klaar met de vorige 4 stappen? Dan is het tijd om eens na te gaan hoe je graag de woning wil koelen, verwarmen en van elektriciteit wil voorzien. Met hernieuwbare energie zit je dan wel al goed. Denk daarbij aan een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen. Laat je woning eventueel aansluiten op een warmtenet als dat kan. Probeer ’s zomers ook de zon buiten te houden met (buiten)zonwering en vang zoveel mogelijk regenwater op, zodat je het kan hergebruiken voor je huishoudelijke taken.
Op zoek naar een huis om te renoveren of bouwgrond bekijk hier ons aanbod!