Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Vlaming houdt vast aan zijn fermette en gruwt van hoogbouw

17 april 2019 | Ik zoek een woning

De fermette op de buiten geniet nog steeds de voorkeur voor veel Vlamingen, zo vat Knack de woonsurvey bij 3000 Vlaamse gezinnen samen. Het zal lastig worden om de Vlaming te overtuigen om slimmer, compacter en gestapeld te gaan wonen.

35% wil op het platteland wonen

Wat blijkt uit de enquête? Maar liefst 35 procent van de Vlamingen wil nog steeds op het platteland wonen, tegenover slechts 13 procent in de stad of 20 procent in het dorpscentrum. Ook de voorkeur voor de vrijstaande woning blijft nog steeds erg groot. Zo verkiest 72 procent open of halfopen bebouwing. Slechts 10 procent verkiest een rijwoning en 17 procent een appartement of studio.

Hoogbouw schrikt af

Hoogbouw schrikt de Vlaming al helemaal af. De helft van de Vlaamse huishoudens geeft aan dat ze niet in een appartement van tien verdiepingen of meer willen wonen. Een hoogbouw van 4 tot 9 verdiepingen krijgt van 33 procent van de Vlaamse huishoudens een 0 op een schaal van 10.

De Vlaming staat niet open voor delen

Ongeveer de helft van de Vlamingen zou overwegen om een parkeerruimte of fietsenstalling te delen met de buren, maar slechts een kwart is bereid om een tuin of een deel ervan te delen. Het delen van binnenruimtes ligt nog veel moeilijker. 18 procent zou een wasplaats of berging delen, 9 procent een extra leefruimte of keuken en 3 procent een private leefruimte of keuken waarbij het huishouden zelf geen private leefruimte of keuken meer heeft.

De meeste Vlamingen zijn duidelijk nog niet klaar om compacter en slimmer te gaan wonen, al zal dit wel de toekomst zijn.