Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Wat is een sleutelovereenkomst?

20 maart 2019 | Ik verkoop, Ik zoek een woning

De sleuteloverdracht, het moment waar je zo naar uit kijkt bij de aankoop van een nieuwe woning! Eindelijk je eigen voordeur open kunnen doen, een zalig gevoel. Maar soms wil je dit al kunnen doen voor de notariële akte, want je wilt alvast beginnen klussen.

Wat moet er in een sleutelovereenkomst staan?

Het is belangrijk om de datum in de sleutelovereenkomst te zetten wanneer de koper de woning in gebruik mag nemen. Op die datum krijgt hij de sleutel. Daarnaast moet je ook schrijven wat er wel en niet mag gebeuren in de woning, tot zolang jij nog niet de officiële eigenaar bent. Het is dus belangrijk om afspraken te maken.

Wat moet je zeker niet vergeten bij de sleutelovereenkomst?

De koper en verkoper moeten samen een grondige inspectie doen van de woning, om te zien of deze in de staat is zoals beschreven in de verkoopovereenkomst. Daarnaast moet er op de datum van de sleutelovereenkomst de meterstanden van de elektriciteit, gas en water worden opgenomen.

Wie moet er na de sleutelovereenkomst de lasten betalen?

Dit is aan de koper, de koper moet alle lasten betalen zoals gas, elektriciteit, water, brandverzekering, …

Wat met de verzekeringen?

Je bent als koper verplicht je te verzekeren voor alle risico’s die samengaan met de aankoop van een huis. Deze verzekeringen beginnen te lopen vanaf het moment dat je de woning mag betreden. Het is aan te raden dat de verkoper zijn verzekeringen behoudt tot de definitieve eigendomsoverdracht is ondertekend. Mocht er toch een ongeluk gebeuren in de periode tussen de sleuteloverdracht en de definitieve eigendomsoverdracht dan ben je er zeker van dat de verzekeringsmaatschappij de schade uitkeert.

Kan de verkoper een vergoeding vragen?

Ja, de verkoper kan een bewoningsvergoeding vragen. De koper kan namelijk vroeger dan gepland in de woning komen wonen.