Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Wat kost een makelaar?

22 april 2021 | Ik verkoop

Een vastgoedmakelaar inschakelen om je woning te verkopen, is het overwegen meer dan waard. Akkoord: je betaalt ervoor, maar je haalt er zeker ook je voordeel uit.

Wat doet een makelaar voor jou wanneer je verkoopt?

Het lijstje aan to do’s om jouw woning te koop te stellen én te verkopen is mogelijk langer dan je denkt. Het begint bij het schatten van je woning. Bij de opstart van het verkoopdossier maakt de makelaar ook alle attesten in orde en zorgt hij voor een professionele advertentie om de woning op de markt te zetten. Tot slot neemt hij de screening van kandidaat-kopers en bezichtigingen voor zijn rekening.

Wat doet een makelaar voor jou wanneer je verhuurt?

Net als bij een verkoop neemt de vastgoedmakelaar je heel wat administratieve rompslomp uit handen: van het opmaken van de plaatsbeschrijving en de huurovereenkomst tot het screenen van potentiële huurders.

Hoeveel kost de makelaar dan?

Tegenover het grote aantal voordelen van een vastgoedmakelaar staat uiteraard een commissie. Gemiddeld gaat het om 3 procent op het verkoopbedrag, exclusief btw. Verplichte of aanbevolen tarieven om dat ereloon te berekenen, zijn verboden.

Bij verhuur gaat het om een berekening van het ereloon op basis van één tot meerdere maanden huur.

Niet alle makelaars hanteren hetzelfde tarief. Wil je weten hoeveel het bedraagt? Dan kan je ofwel even de vraag stellen aan het kantoor zelf of een kijkje nemen in de etalage. De tarieven van de vastgoedmakelaar moeten in elk geval van buitenaf zichtbaar zijn. Als consument moet je namelijk weten aan welk tarief de makelaar werkt.

De aangeduide prijs omvat het volgende: de commissie, de btw, de eventuele dossierkosten, de kosten van het deskundigenonderzoek, …

No cure, no pay

Je mag overigens gerust zijn dat je alleen maar ereloon betaalt wanneer je woning effectief dankzij de makelaar is verkocht of verhuurd.

Uiteraard stellen wij als CENTURY 21-makelaars alles in het werk om jouw woning zo snel mogelijk aan een correcte prijs te verkopen, of een zo goed mogelijke verhuring af te sluiten.

Lukt dat niet, dan kan je rekenen het ‘no cure, no pay’-principe. Dit betekent dat het ereloon pas verschuldigd is als de woning effectief verkocht wordt. Lukt dat niet, dan hoef je geen ereloon te betalen.

Vraag vooraf zeker naar de prijs die je mag verwachten. De betaling en voorwaarden bespreken we ook bij het contract.

Heb je vragen over wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons volledig vrijblijvend. Liever een online waardeschatting? Klik hier

Jouw woning snel en zorgeloos verkopen?

Vertrouw deze toe aan CENTURY 21,
grijp jouw kans en WIN

 

Vul hieronder je gegevens in en we helpen je graag verder om je deelname te registreren

You have Successfully Subscribed!