Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Wat met ons vastgoed in 2023?

17 februari 2023 | Geen categorie

Wat zijn de trends in 2023? Welke evolutie zien we in de vastgoedprijzen? Huur of koop je beter? Zijn er nieuwe tendensen in de vastgoedmarkt?

Vastgoedmarkt komt terug in evenwicht

De voorbije jaren had de vastgoedmarkt verschillende snelheden, terwijl deze momenteel duidelijk terug afkoelt. We komen van een markt waarbij er een grote druk lag op de koper. De voorbije 2 jaar moest de koper zeer snel zijn. Er was een grote vraag naar koopwoningen en dat vertaalde zich in de prijzen. Er werd in deze periode met de regelmaat boven de vraagprijs geboden, wat nu helemaal niet meer het geval is. De rush op vastgoed is duidelijk terug gestabiliseerd. 

De huizenprijzen zijn nog steeds hoog in vergelijking met 5 jaar geleden. Maar situaties waarbij een woning binnen de paar dagen en ver boven de vraagprijs verkocht zal worden, zullen nu eerder zeldzaam zijn. De koopvraag is dalende, terwijl het aantal panden op de markt stabiel blijft.

De huurmarkt zit opnieuw in de lift

Terwijl de koopmarkt verder afkoelt, wint huren terug aan populariteit. Bij CENTURY 21 verhuurden we in januari bijna dubbel zoveel panden én zijn de huurprijzen met 8% gestegen”. Er is dus een duidelijke verschuiving van (ver)kopen naar (ver)huren. Hierbij gaat het meestal om mensen die haast gedwongen zijn om (langer) te huren omdat ze de financiële middelen niet hebben.

We worden allemaal geconfronteerd met een stijgende levenskost. Jonge koppels die een eigen stek zoeken, kunnen in veel gevallen geen beroep meer doen op het spaarpotje van hun ouders. Stappen ze naar de bank, dan hebben ze minstens 20% eigen middelen nodig om een lening te kunnen afsluiten. Meer en meer mensen zijn dus gedwongen om (langer) te huren. 

Impact van het EPC op de verkoopprijs

Er is momenteel té weinig vastgoed voorradig dat voldoet aan de hoge energie-eisen. Zaken die schaars zijn, behouden minstens hun prijs waarbij de kans groot is dat dit zelfs verder stijgt.

Nieuwbouw heeft tegenwoordig enorm te kampen met stijgende kosten. De gemiddelde bouwkost per vierkante meter steeg de laatste 18 maanden bijna met 300 euro. Die kosten moeten bouwpromotoren doorrekenen in de uiteindelijke verkoopprijs, die dus stijgende zijn. Bestaande woningen die energetisch gerenoveerd zijn, verkopen momenteel dan ook zeer vlot, én nog steeds aan ambitieuze verkoopprijzen. 

Daar staat tegenover dat er weinig interesse is voor panden met een slechte energiescore. Wil je verbouwen, dan moet je rekening houden met duurder geworden materialen, langere levertermijnen en banken die bij je hypotheek kijken naar het EPC Dat maakt grondige renovaties minder interessant ! We verwachten dan ook dat de verkoopprijs van panden met een slechte energiescore 5 tot 10% zullen dalen. Vandaag zien we mensen voor dergelijke panden een bod doen dat 10 tot 12% onder de vraagprijs ligt. Automatisch zullen de prijzen daar gaan stagneren.

Co-living steeds populairder

Met co-living bedoelen we niet het Scandinavische model van de woonerven met gedeelde tuinen. Co-living vind je vooral terug in steden, waar elke bewoner een ‘luxestudio’ heeft met eigen badkamer en sanitair. De leefruimte, keuken, wasplaats… kortom de gemeenschappelijke ruimtes worden dan gedeeld. Vooral alleenstaanden en jong-professionals voelen zich aangetrokken tot dit type woonvorm. Bij hen weegt het sociale aspect van deze woonvorm door, samen met het financiële aspect.