Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Woning verkopen? De 5 meest gestelde vragen

15 juli 2021 | Ik verkoop

Je woning verkopen doe je niet door over één nacht ijs te gaan. De voorbereidingen zijn ook niet in een snel tempo afgerond. We overlopen wat je in orde moet brengen, en hoe je het allemaal aanpakt.

Hoeveel kan ik voor mijn woning vragen?

Je woning op de markt zetten, doe je best niet door er lukraak een prijs ‘op te plakken’. Uiteraard wil je er een zo hoog mogelijke prijs voor krijgen.

Idealiter start je met een goede, werkelijke waarde. Een aanrader is jouw woning los te laten. Een vastgoedmakelaar bekijkt jouw woning anders en gaat met objectieve criteria aan de slag om de waarde te schatten: de locatie en staat van de woning en tuin, de oppervlakte, de indeling en afwerking. Daarnaast houdt hij rekening met de marktsituatie.

Wanneer is het beste moment om te verkopen?

Er bestaat geen ideale periode om je woning te koop te stellen. Geen enkel seizoen doet beter verkopen, en ook kandidaat-kopers begeven zich het hele jaar door op de markt. Feit is wel dat woningen er in de lente en zomer frisser uitzien. Maar ook in de herfst kan een tuin heel wat charme hebben. In het voorjaar en de zomer zal je ongetwijfeld niet de enige zijn die zijn huis te koop zet. Wil je minder concurrentie van andere verkopers, dan kan een andere periode dus ook een optie zijn. Tot slot is het overigens niet bewezen dat je een hogere prijs kan krijgen als je je huis in een bepaald seizoen verkoopt.

Wat moet ik in orde brengen?

Een nieuwe koper moet over voldoende informatie kunnen beschikken. Verschillende attesten zijn nodig om een verkoopadvertentie op te maken en om de verkoopakte rond te krijgen. Deze attesten en documenten kan de vastgoedmakelaar of de notaris opvragen. Naast het energieprestatiecertificaat zijn er het bodemattest, het attest van de elektrische installatie en van de mazouttank eveneens verplicht. Ook moet je stedenbouwkundige informatie, kadastrale perceelsgegevens en informatie over de overstromingsgevoeligheid kunnen overmaken.

Hoe verkoop ik nu het beste?

Er zijn verschillende werkwijzen van verkoop mogelijk: jijzelf, de notaris, de makelaar, of een combinatie ervan. Het voordeel van een makelaar is dat hij over de nodige marktkennis, een groot netwerk met kandidaat-kopers en kennis van zaken beschikt, ook om een correcte prijs te berekenen. De makelaar ontzorgt je door alle wettelijke informatieverplichtingen voor je in orde te maken. Hij zorgt ook voor een brede publiciteit en begeleidt de kandidaat-kopers met zijn expertise.

Verkoop ik best zelf eerst voor ik een nieuwe woning koop?

Hoe pak je het dan best aan als je zal verhuizen: zelf een huis kopen of toch eerst verkopen? Dit hangt vooral af van je financiële situatie. Als je eerst koopt, zal dit een enorme druk leggen op de verkoop van de oude woning. Misschien krijg je minder geld voor de oude woning dan waarop je had gehoopt. Bovendien kan een aanslepende verkoop je onderhandelingspositie verzwakken waardoor je fel onder de verhoopte prijs moet verkopen.

In dit geval (eerst kopen, dan verkopen) kan je wel een overbruggingskrediet aangaan bij de bank. De bank schiet dan gedurende een beperkte periode de middelen voor om de nieuwe woning aan te kopen in afwachting van de verkoop van de oude woning.

Toch blijft het veiliger om eerst de oude woning te verkopen en dan pas een nieuwe woning aan te kopen. Eventueel kan je in de onderhandse verkoopovereenkomst een bezettingsregeling uitwerken, waarbij je als verkoper het recht hebt om in de woning te blijven gedurende enkele maanden na de ondertekening van de authentieke akte van aankoop. Hiervoor betaal je een bezettingsvergoeding.

Nog meer vragen? Contacteer ons